Железнице Србије ад

Потписани споразуми за реконструкцију и модернизацију пруге Ниш-Димитровград и обилазнице око Ниша

 

Потписивањем три споразума који се односе на реконструкцију и модернизацију пруге Ниш-Димитровград и изградњу северне железничке обилазнице око Ниша и споразума који се односи на реализацију регионалног стамбеног програма у складу са регионалним стамбеним програмом данас, 31. јануара, у београдском хотелу Метропол означен је почетак конференције “ЕУ-Србија 2018: инвестиције, раст и запошљавање”.

Први сет споразума вредан више од 200 милиона евра кредита и неповратних средстава из фондова Европске уније који се односи на реконструкцију и модернизацију железничке пруге Ниш – Димитровград на Коридору 10 потписали су министарка грађевине, саобраћаја и инфраструктуре проф. др Зорана Михајловић, министарка за европске интеграције у Влади Републике Србије Јадранка Јоксимовић, в.д. директора компаније „Инфраструктура Железнице Србије“ Мирољуб Јевтић и потпредседник Европске инвестиционе банке Дарио Сканапијеко.

Потписивању споразума присуствовали су премијерка Ана Брнабић, председница Скупштине Србије Маја Гојковић, шеф Делегације ЕУ Сем Фабрици, као и Антонио Тајани председник Европског парламента.

Након потписивања, учеснике данашње конференције поздравила је премијерка Србије Ана Брнабић и истакла значај инвестиција и интензивирање активности на обезбеђивању директних страних инвестиција као значајних приоритета Владе Републике Србије за убрзавање привредног раста чиме се отварају нова радна места. Она је истакла да се дугорочним и убрзаним привредни растом остварује трансфер знања и технолошки напредак битан за све грађане Србије.

 

 

 

 

Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, изјавила је данас да је пројекат модернизације пруге Ниш-Димитровград, вредан 268 милиона евра, важан не само због грађана Србије, већ и због регионалног повезивања, које је стратешки циљ Владе.

-Наш стратешки циљ је да кроз пројекте модернизације пруге Ниш-Димитровград, градњу “ауто-пута мира” Ниш-Мердаре-Приштина, повезивање са БиХ о којем почињемо разговоре, завршетак Коридора 10 ка Грчкој и Бугарској и Коридора 11 ка Црној Гори и луци Бар, остваримо бољу повезаност Србије са регионом и Европском унијом”, рекла је Михајловићева након потписивања два споразума којима су обезбеђена 73 милиона евра бесповратних средстава за реконструкцију и модернизацију пруге Ниш-Димитровград.

Михајловићева је нагласила да Србија тренутно реализује инфраструктурне пројекте вредне 16 милијарди евра, пре свега у друмском и железничком саобраћају.

Михајловићева је захвалила министарки за европске интеграције Јадранки Јоксимовић на подршци у обезбеђивању бесповратних средстава која чине 73 милиона евра од укупно 268 милиона евра, колико је вредан цео пројекат модернизације и реконструкције пруге Ниш-Димитровград.

 

 

 

 

 

Михајловићева је захвалила ЕИБ-у на вишегодишњој подршци развоју инфраструктуре у Србији и додала да је тимски рад Владе Србије, ЕИБ-а, Европске уније и Града Ниша најбољи начин да се успешно реализује овај пројекат.

Први споразум, у вредности 44,66 милиона евра, односи се на радове на реконструкцији и модернизацији постојеће железничке инфраструктуре на деоници Сићево – Димитровград и припремне радовима за електрификацију и сигнализацију.

Други споразум, вредан 28,37 милиона евра односи се на радове на електрификацији и сигнализацији северне обилазнице око града Ниша и радове на електрификацији и сигнализацији на деоницама Црвени Крст -веза са обилазницом и Сићево – Димитровград.

Поред тога, министар финансија Душан Вујовић и потпредседник ЕИБ-а, Дарио Сканапјеко, потписали су финансијски уговор за овај пројекат између Србије и ЕИБ, вредан 134 милиона евра.

Председник Европског парламента Антонио Тајани истакао је да се мора повећати запосленост младих развојем малих и средњих предузећа.

-Потребна нам је реална економија и банке које ће финансирати мале фирме. Мала и средња предузећа су у срцу наше привреде и потребно је да их банке подржавају јер имају проблеме са финансирањем, рекао је он.
Према његовим речима 2018. година је шанса за развој региона, а Србију је оценио као водећу земљу за учлањење у ЕУ.

Информативни лист „Пруга“