Железнице Србије ад

Потписани колективни уговори за 11.228 радника железнице

Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, потписала је данас колективне уговоре са синдикатима и пословодством четири железничка предузећа, који ће омогућити боље услове рада за 11.228 запослених на железници.

“Запослени у железници прошли су кроз тешке периоде у претходних 30-40 година и у свим тим тешким периодима били су одговорни према свом предузећу и према држави. Све што смо радили у претходне три године, радили смо заједно, и ако постоје радници којима треба да се поклоним, то су сигурно радници на железници”, рекла је Михајловићева.

Председник Синдиката железничара Србије Драган Ранђеловић захвалио је Министарству и Влади Србије на потписивању колективних уговора којима је, како је рекао, “започело одмрзавање финансијско-материјалног положаја запослених“.
“Хвала Министарству, колегама из синдиката и пословодству на коректној сарадњи. Покренули смо се са мртве тачке, како би железнице поново постале лидер у српској привреди и региону’, рекао је Ранђеловић.

 

 

 

 

 

 

Председник Синдиката извршних служби српских железница Небојша Никић рекао је да “за 16 година железничари први пут имају правог министра“ и захвалио потпредседници Владе на труду у вези са закључивањем колективних уговора.

“Запосленима на железници нико није изашао у сусрет као што је то урадила потпредседница Владе Зорана Михајловић. Ово је четврти и до сада најбољи колективни уговор који памтим”, рекао је Никић.

Четири железничка предузећа формирана 2015. године – Инфраструктура железнице Србије, Србија карго, Србија воз и Железнице Србије а.д. – данас су добила своје прве колективне уговоре, који су усклађени са новом организацијом и новим систематизацијама радних места.

У преговорима који су започети крајем јануара, постигнута је сагласност синдиката, пословодства и Министарства и постигнут главни циљ, а то је максимално побољшање материјалног положаја запослених у постојећим условима, а посебно оних чија су занимања неопходна за редовно и безбедно одвијање железничког саобраћаја.

Закључивање колективног уговора за четири железничка предузећа је само један, али врло важан корак у заједничкој тежњи Министарства, синдиката и пословодства да железнички сектор кроз нова улагања и заједнички рад свих поврати своју позицију на тржишту у виду безбедног, сигурног, удобног и као некада омиљеног превоза, уз даље унапређење материјалног положаја запослених.

 Вест и фотографије су преузете са сајта Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре

Информативни лист „Пруга“