Железнице Србије ад

Потписана прва транша гранта Европске уније за брзу пругу од Београда до Ниша

 

 

Прву траншу гранта за изградњу брзе пруге од Београда до Ниша од 598 милиона евра, у оквиру финансијског пакета за железнички Коридор 10, потписали су, 28. фебруара, шеф регионалног представништва Европске инвестиционе банке (ЕИБ) за Западни Балкан Алесандро Брагонзи и министар грађевинарства, саобраћај и инфраструктуре  Горан Весић. Споразум је потписан у присуству  председника Србије Александра Вучића и европског комесара за проширење Оливера Вархељија, у возу који је саобраћао између Београд Центра и Рипња на нишкој прузи.

„У питању је једна од највећих пројеката до сада, вредан две милијарде и 775 милиона евра, од чега нам Европска унија поклања 610 милиона евра. Из буџета Србије издваја се 525 милиона евра, а остатак ће по најповољнијим каматама финансирати Европска инвестицона банка са 1,1 милијардом евра  и Европска банка за обнову и развој са 550 милиона евра“, истакао је председник Вучић у обраћању гостима и представницима медија у железничкој станици Београд Центар, након потписивања уговора.

Председник је изјавио да изградња ове брзе пруге има изузетан значај јер ће повезати  Србију са читавим регионом.

 

 

 

 

 

 

 

„Ово је повезивање и са Северном Македонијом и Грчком, касније и Албанијом и Турском“, рекао је Вучић, напомињући да је завршен и тендер за изградњу пруге Ниш – Димитровград.

„Ниш ће бити на сат и 40 минута удаљен од Београда, а сада не можете колима без два и по сата да стигнете, а возом треба шест сати“, рекао је Вучић.  „Изградњом брзе пруге, како се очекује до 2027. године, биће могуће путовати од Ниша до Новог Сада за само два сата, а за сат и по од Ниша до Београда. Када цео пројекат буде готов, из Београда ће се до Софије стизати “брзином муње” за два и по сата, а до Будимпеште за два сата и 40 минута“ рекао је председник и додао да ћемо имати брзу пругу од Суботице до Ниша, као и да ће се од Ниша до Будимпеште стизати за мање од четири и по сата.

“То је боље него да идете авионом. Због тога ће бити отворен велики број нових фирми. Нисмо могли ни да сањамо да је тако нешто могуће. Данас уз помоћ наших европских пријатеља то је могуће и хвала им на томе“, рекао је председник и објаснио да је изградња ове пруге значајна за развој југа Србије јер ће омогућити привлачење великог броја компанија, самим тим и нова радна места и останак људи на овим просторима.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

„У наредних десет година Србија ће покушати да буде најбоља у региону када је железница у питању и настојаће да иде у корак са развијеним европским земљама“, изјавио је председник и наставио: „Морамо да размишљамо  о деоници Ваљево – Врбница дугој 209 километара, на барској прузи, и Европљани су заинтересовани за ту деоницу, за коју је раније преговарано са Русима“.

Председник је најавио да ће се радити и пруге према Вршцу, Кикинди, Сомбору, Сталаћу и Краљеву, као и завршетак изградње нове станичне зграде у Београд центру за 20. октобар.

На крају обраћања, Александар Вучић захвалио се Оливеру Вархељију на свему што је учинио за Србију.

„Драго ми је што сам поново у Србији. Чини се да Европа испоручује резултате. Путовали смо возом заједно са председником и амбасадорима земаља чланица ЕУ. Тиме смо хтели да обележимо развој пројекта Београд–Ниш, који ће се финансирати заједно са ЕИБ у износу од четири милијарде евра, а ЕУ даје 600 милиона евра бесповратне помоћи“, рекао је европски комесар за проширење Оливер Вархељи и захвалио се на добродошлици.

“Пруга Београд – Ниш биће кичма регионалног развоја и главна трговинска рута. То је инфраструктура која треба сваком инвеститору. Када бирате земљу, прва ствар коју гледате јесте повезаност, друго је поуздан извор енергије, а треће радна снага“, поручио је Вархељи.

 

 

 

 

 

 

 

Према његовим речима, “овај воз треба да донесе нова радна места, улагања на југу Србије. Овај воз не само да треба да створи много ширу трговинску руту, већ и да пружи могућност грађанима Србије да до престонице дођу много брже. То значи и да допринесемо економском убрзању малих произвођача. Прошли пут када сам био овде потписали смо уговор о енергији. Данас овде имамо саобраћај који креће да се развија пуним замахом“, казао је Вархељи.

Потписивању овог споразума у Прокопу присуствовали су министри Горан Весић, Синиша Мали, Тања Мишчевић, Дубравка Ђедовић, шеф Делегације ЕУ у Србији Емануеле Жиофре, амбасадори земаља ЕУ и други гости, као и генерални директори железничких компанија.

Почетак радова на изградњи брзе пруге Београд – Ниш планиран је за 2024. годину, а градиће се у три етапе: Београд – Велика Плана, Велика Плана – Параћин, Параћин–Ниш. Средства за изградњу биће издвајана како се буде радила која етапа и завршавао и одобравао идејни пројекат које ће одобравати ревизорска комисија.

Када буде готова, пругом ће кретати возови брзинама 200 километара на сат, а према првим проценама, очекује се да се овом деоницом, дугом 230 километара, превезе око 2,3 милиона путника годишње.

Информативни лист „Пруга“