Железнице Србије ад

Потписан зајам за пројекат модернизације железничког сектора

 

 

У присуству председнице Владе Републике Србије Ане Брнабић, министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали потписао је у Београду, 10. маја, уговор за Зајам за пројекат модернизације железничког сектора у Србији применом вишефазног програмског приступа.

Зајам за пројекат модернизације железничког сектора у Србији вредан је 102 милиона евра, а суфинансирају га Француска агенција за развој и Светска банка са по 51 милион евра.

Након потписивања уговора Брнабић је нагласила да ће се средства из потписаног зајма користити за комплетну модернизацију пруге Београд–Ниш, где ће на око  56 одсто пруга бити могуће развити брзине возова 200 километара на сат.

„Уследиће процена колико ће нас коштати наставак пруге од Ниша до Прешева и циљ нам је да се железнички сектор у Србији модернизује тако да се дигитализацијом повећа његова ефикасност, управљање железничком имовином и сл.“

„Радимо и на пројекту модернизације пруге Ниш–Димитровград и тамо очекујемо да радови започну крајем године. Све је то део зелене агенде, део транспортне стратегије Европске уније јер се новац улаже у  модернизацију пруга, у железницу која је најзеленији облик транспорта.

Председница Владе Републике Србије истакла је да је модернизација железничког сектора у Србији један од приоритета ове Владе. „Први пројекат модернизације пруга кренуо је с модернизацијом брзе пруге Београд–Будимпешта, рекла је Брнабић и додала: „Ово што смо сада договорили с Европском унијом, приликом посете председника Вучића Бриселу, јесте велики пројекат који ћемо радити са нашим партнерима из Брисела. Комплетна модернизација и реконструкција од Београда до Ниша, а онда од Ниша до Прешева. Само од престонице до Ниша то је око 1,8 милијарди евра“, закључила је Брнабић.

Информативни лист „Пруга“