Железнице Србије ад

Потписан уговор за изградњу приступа станице Прокоп

Уговор за изградњу саобраћајнице са инфраструктуром и мостовском конструкцијом за приступ железничкој станици „Прокоп“ потписан је са групом извођача, коју предводи „Страбаг“, а радови ће почети у наредних месец дана, изјавио је данас градски менаџер Горан Весић.

„Након прибављања неопходних банкарских гаранција и одговарајућих полиса осигурања радови могу да почну. Изградња приступне саобраћајнице трајаће до маја следеће године, а вредност уговорених радова је 380 милиона динара. Радовима ће се повезати горњи трг станице са постојећом саобраћајном мрежом и јавним градским превозом“, пренео је Беоинфо.

Према његовим речима, „том саобраћајницом предвиђен је пролазак линија градског превоза, које ће омогућити везу јавног саобраћаја са свим крајевима града. Она ће омогућити и приступ новој главној железничкој станици у Београду и представљаће део унапређења функције пријема и отпреме путника према нормама и стандардима“.

Весић је прецизирао да је пројектом предвиђена саобраћајница са инфраструктуром са по две коловозне траке, дужине око 770 метара и разделним појасом, са обостраним пешачким стазама, осим на делу укључења са Булеваром кнеза Александра где су тротоари са једне стране.

„На саобраћајници је предвиђена и изградња мостовске конструкције дужине 145 метара, са пет распона, као и потпорни зидови. Биће изграђено 1.500 метара канализационе мреже, око 560 метара водовода, 26 паркинг места и два стајалишта јавног превоза“, казао је градски менаџер.

Он је прецизирао да ће Улица Драгана Манцеа бити реконструисана у дужини од 160 метара. У смеру од Булевара кнеза Александра ка железничкој станици „Прокоп“ биће изграђена пешачко-бициклистичка стаза у дужини од 200 метара и ширине три метра.

Осим израде потпорних зидова и мостовске конструкције, додао је градски менаџер, значајан део представља и уређење саобраћајног пролаза испод Булевара кнеза Александра, којим ће се прилазити железничкој станици.

Информативни лист „Пруга“