Железнице Србије ад

Потписан уговор за изградњу деоницe брзе пруге Нови Сад – Суботица

 

 

Данас је у Пекингу потписан уговор о модернизацији и рекострукцији деонице брзе пруге Београд–Будимпешта од Новог Сада до Суботице, који се финансира из новог инвестиционог циклуса у инфраструктури.

Уговор о кредиту за овај пројекат са кинеском Ексим банком потписао је министар финансија Синиша Мали, а потписивању су присуствовали председници Србије и НР Кине, Александар Вучић и Си Ђинпинг.

Деоница Нови Сад – Суботица је трећа деоница брзе пруге Београд–Будимпешта на територији Србије и за њу је највећим делом припремљена техничка документација, a очекујемо да крајем године почну радови, који ће трајати око две и по године – рекла је потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, која борави у званичној посети Кини, као део државне делегације коју предводи председник Србије Александар Вучић.

Пројекат изградње пруге за велике брзине између Новог Сада и Суботице обухвата трасу двоколосечне пруге и станице са објектима на прузи, реконструкцију и модернизацију железничких чворова Нови Сад, Врбас и Суботица, денивелацију укрштања пруге са друмским и пешачко-бициклистичким стазама, као и уградњу електротехничке инфраструктуре која омогућава безбедно одвијање саобраћаја пројектованим брзинама и увођење европског система управљања железничким саобраћајем.

Пруга Нови Сад – Суботица дуга је 108,2 километра и на тој траси биће  изграђено укупно 49 подвожњака, надвожњака и сличних објеката. Пројектом је предвиђена реконструкција девет железничких станица, (Нови Сад, Сајлово, Кисач, Степановићево, Змајево, Бачка Топола, Жедник, Наумовићево и Суботица), као и три нове станице са станичним капацитетима ( Руменка, Врбас и Ловћенац). У Врбасу ће бити изграђен и вијадукт дужине 1,6 километра.

Пројекат модернизације пруге Нови Сад – Суботица подразумева примену европских стандарда интероперабилности.

Информативни лист „Пруга“