Железнице Србије ад

Потписан Уговор о реконструкцији и модернизацији железничке пруге Суботица–Хоргош

 

 

Уговор о реконструкцији и модернизацији железничке пруге Суботица – Хоргош – граница са Мађарском, потписали су данас, 12. јуна, у име Владе Републике Србије министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић и в.д. генералног директора ,,Инфраструктуре железнице Србије“ Небојша Шурлан, а у име извођача радова конзорцијума ,,Карин Комерц МД“ из Ветерника и „РЖД Интернешнл“ Крсто Дуброја. Потписивању уговора присуствовао је и први заменик директора „РЖД Интернешенел“ Мансурбек Султанов.

Министар Момировић је том приликом нагласио да ће по завршетку модернизације и реконструкције, ова пруга бити једна од најмодернијих електрифицираних европских железничких деоница, којом ће возови саобраћати брзином до 120 километара на час, са најмодернијом пратећом опремом и сигналним и безбедносним системима.

“Реконструкцијом и пуштањем у промет ове трасе унапредићемо транспортне и путничке везе у региону два града Суботице и Сегедина, ојачаћемо везе Мађарске и Србије, али оно што је најважније, ако посматрамо мало ширу слику, повезаћемо главне логистичке целине региона, укључујући интермодалну луку Баја на Дунаву, луку Сегедин на Тиси и логистичке центре у Војводини и Београду“  истакао је министар Момировић.

Уговор предвиђа реконструкцију пруге дужине 26,63 километра за брзине до 120 километара на час и реконструкцију станичних зграда у станицама: Палић, Бачки Виногради и Хоргош, стајалишта Јавно Складиште и Хајдуково, као и реконструкцију 13 путних прелаза у нивоу и два потходника.

Поступком јавног позива за избор стратешког партнера, објављеног у априлу, изабрана је руска компанија РЗД Интернатионал, која у овај посао улази у конзорцијуму са домаћом компанијом. Вредност њихове понуде, која је уједно била једина на јавном позиву, износи 10,22 милијарде динара без ПДВ-а , односно око 86,7 милиона евра.

Предвиђено је да извођачи радова посао заврше за 14 месеци од дана увођења у посао.

 

Пројекат од посебног значаја

Пројекат модернизације пруге Суботица – Хоргош проглашен је за Пројекат од посебног значаја за Републику Србију јуна прошле године.

Пруга Суботица – Хоргош – граница са Мађарском је неелектрифицирана, регионална и прекогранична пруга. Изграђена је 1885. године, као део тада изузетно значајне железничке магистрале Баја – Суботица – Сегедин. Из Суботице и Хоргоша преко државне границе, пруга се наставља на мађарској територији у дужини од 12,6 км до Сегедина.

У станици Суботица ова пруга ће се прикључивати на брзу пругу Београд – Будимпешта и током изградње и на српској и на мађарској територији представљаће алтернативни правац за одвијање саобраћаја возова, посебно теретних.

 

Фотографија преузета са сајта Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре

Информативни лист „Пруга“