Железнице Србије ад

Потписан Уговор о набавци пет тешких моторних дрезина

 

„Инфраструктура железнице Србије“ и француска компанија „Гајсмар“ (Geismar) потписали су данас у Београду Уговор о набавци пет тешких моторних дрезина. Уговор су потписали др Мирољуб Јевтић, в.д. генералног директора „Инфраструктуре железнице Србије“ и Срђан Бабић, представник компаније „Гајсмар“ за овај део Европе. Потписивању уговора присуствовао је и Миодраг Поледица, државни секретар у Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре- саопштено је у овој српској железничкој компанији.

Вредност уговора је нешто мање од четири и по милиона евра, а „Инфраструктура железнице Србије“ је средства обезбедила из кредита Европске банке за обнову и развој.

Прва дрезина ће у Србију стићи у марту 2019. године, а свих пет сукцесивно до краја 2019. године.

-Тешке моторне дрезине представљају механизацију неопходну за одржавање контактне мреже и електротехничку делатност  на српским пругама. У протекле четири деценије српске железнице су набавиле само једну тешку моторну дрезину за одржавање контактне мреже и то пре пуних петнаест година – рекао је др Мирољуб Јевтић, генерални директор„Инфраструктуре железнице Србије“, приликом данашњег потписивања уговора.

Према речима Срђана Бабића, представника „Гајсмара“, сарадња са српским железницама траје више од четрдесет година и пример је успешне сарадње две компаније.

„Инфраструктура железница Србије“ овим уговором наставља набавку механизације за одржавање грађевинске и електротехничке инфраструктуре. Подсећамо да је крајем прошле године, захваљујући кредиту Европске банке за обнову и развој, ова железничка компанија потписала Уговор о набавци мерних кола са руском компанијом „Твема“.

Набавка савремене механизације омогућиће лакше текуће одржавање грађевинске и електротехничке инфраструктуре. Тиме ће се створити услови за безбеднији и редовнији железнички саобраћај на српским пругама, а дужина лаганих вожњи смањиће се на минимум.

 

 

Информативни лист „Пруга“