Железнице Србије ад

Потписан споразум о сарадњи између Алијансе SEESARI и SHIFT2RAIL-а

 

Председник Алијансе SEESARI и директор Прометног института, предузећа у саставу групе Словеначких железница, др Петар ВЕРЛИЧ и извршни директор SHIFT2RAIL, Karlo Borghini потписали су, 18. септембра, првог дана међународног железничког сајма Innotrans у Берлину, споразум о сарадњи. Потписивању споразума присуствовала је и Европска комесарка за транспорт Виолета Булц.

Споразум обухвата размену информација и активности на изради програма истраживања и иновација, као и финансирање пројекта чланица Алијансе SEESARI, ради поспешивања развоја железница југоистичне Европе.

Оснивачи Алијансе SEESARI, поред Прометног института, су „Железнице Србије“ а.д. и UIC. Оснивачка скупштина је одржана у Београду, 27. јануара 2016. године, у присуству министарке грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре проф. др Зоранe Михајловић и генралног директора UIC-а Жан Пјер Лубиноа. Алијанса SEESARI има више од 60 железничких предузећа из четрнаест земаља.

SHIFT2RAIL је предузеће формирано уз подршку Европске комисије за јавно-приватно партнерство за истраживање и иновације у железничком саобраћају. Основни циљ овог предузећа је повећање учешћа железнице у превозу путника и робе.

Информативни лист „Пруга“