Железнице Србије ад

Потписан Меморандум о развоју тренинг центара за будуће железничаре

 

Први потпредседник Владе Републике Србије и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић и министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић потписали су 16. септембра Меморандум о сарадњи на развоју тренинг центара у железничком саобраћају.

Циљ потписивања тог документа јесте убрзање сарадње са предузећима у области железничког саобраћаја и према њиховим потребама креирање и имплементација нових профила у образовни систем у оквиру Железничке техничке школе у Београду.

Влада Србије донела је Одлуку о формирању тренинг центара за развој железничког и шинског саобраћаја при Железничкој техничкој школи, који ће бити препознат не само у Србији него и у региону.

 

 

 

 

 

 

 

 

„У образовање кадрова за потребе железнице од наредне године уводимо дуално образовање које подразумева и учење кроз рад у компанијама железнице Србије’’,  изјавио је Ружић и додао да железница у Србији бројним инвестицијама доживљава историјски препород.

Он је навео да је план да се у наредном периоду спроведе набавка најмодернијих стационарних симулатора целе кабине за управљање возовима за машиновође, како на железници, тако и у шинском саобраћају и да су такви симулатори пандан већ познатим симулаторима које користе пилоти Ер Србије и какве има Ваздухопловна академија.

-Захвалан сам министру Момировићу што смо иницирали један овакав пројекат који је веома важан и желимо да железница у Србији напредује и доживи препород, истакао је министар Ружић.

„Инвестиције које Влада тренутно спроводи у железничку инфраструктуру и набавку нових возова нису виђене више од 50 година. Србија је тренутно у процесу изградње потпуно нове и савремене железничке инфраструктуре“ истакао је Момировић.

„Овим инвестицијама враћамо железницу онде где је била некада, на место које она у свим развијеним европским државама сада заузима. Овај Меморандум је једна од најважнијих ствари како бисмо могли да оспособимо кадрове потребне за железницу. У наредним годинама у железнички образовни систем уложићемо пет милиона евра“ рекао је министар Момировић.

Он је истакао да је циљ да ђаци који ће похађати железничке школе добију прилику да уче и буду спремни за управљање најсавременијим брзим возовима, као и да одржавају модернизоване пруге, за шта ће бити неопходно неколико година, закључио је министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић.

Информативни лист „Пруга“