Железнице Србије ад

Србија и Северна Македонија потписале Меморандум о изградњи брзе пруге Ниш–Скопље

 

 

У присуству председнице Владе Републике Србије Ане Брнабић и председника Владе Северне Македоније Димитра Ковачевског, 17. новембра потписан је Меморандум о изградњи брзе пруге Ниш–Скопље, с којим ће две  земље заједнички конкурисати за средства пред Европском комисијом. Меморандум су потписали  министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Србијe Горан Весић и министар саобраћаја и веза Севернe Македонијe Благој Бочварски.

„Две земље су, потписивањем овог меморандума, трасирале пут за будући развој и повезивање два пријатељска народа“, рекла је премијерка Ана Брнабић, указавши на то „да је железничка инфраструктура приоритетна, будући да је железнички саобраћај у овом тренутку за Европу, али и читав свет, најважнији вид транспорта јер је еколошки најприхватљивији и најефикаснији“.

Она је нагласила  да је Србија посвећена изградњи и унапређењу железничке инфраструктуре, у коју су уложена значајна средства.

„Завршили смо брзу пругу између Београда и Новог Сада. До 2024. године завршавамо и деоницу између Новог Сада и Суботице и имаћемо завршену деоницу од Београда до мађарске границе. Очекујемо да до краја 2025. године и мађарска страна заврши своју деоницу између Будимпеште и границе са Србијом“, истакла је председница Владе.

Премијерка је рекла да се наставља улагање и у железнички Коридор 10 модернизацијом пруге између Београда и Ниша. Према њеним речима последњих неколико месеци разговарано је о деоници до Скопља, за коју је данас потписан Меморандум о сарадњи. У наредном периоду, како је објаснила,  биће формирана заједничка радна група и дефинисан јасан акциони план.

   

„Након тога, наставићемо да инвестирамо у железнички Коридор 10 до Скопља, али и да разговарамо са партнерима из Грчке за пругу до Солуна и до Атине, што је за Србију од изузетне важности, најавила је будуће активности председница Владе Ана Брнабић.

„Данас је велики дан за Србију и Северну Македонију, јер смо потписали Меморандум који значи први корaк ка изградњи брзе пруге Ниш–Скопље, брзине до 200 километара на сат, коју ћемо заједнички и пројектовати“, рекао је министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић након потписивања Меморандума.

Он је подсетио да наредне године почиње изградња брзе пруге Београд–Ниш, дуге 230 километара и вредне 2,7 милијарди евра, и додао да је првобитна идеја била да се пруга продужи до Прешева, али да је са македонским партнерима договорено да се железница продужи и до Скопља.

„Наш део, до границе је око 136 километара, њихов од границе до Скопља око 50 километара. Заједнички ћемо пројектовати пругу. Ми смо већ почели са пројектовањем, до Прешева, али ћемо у складу са новим околностима променити пројектни задатак и усагласити план и заједнички конкурисати пред Европском комисијом за средства за изградњу брзе пруге“, рекао је министар.

   

Према речима министра Весића, Србија се повезује са суседима, а сарадња са Северном Македонијом је веома значајна. „Повезујемо се са суседима и драго ми је што смо са пријатељима из Северне Македоније нашли заједнички језик. Разговарамо да продужимо пругу до Солуна и Атине, што ће донети велике користи и Србији и Северној Македонији“, рекао је он.

Премијер Северне Македоније Димитар Ковачевски је рекао да Меморандум о сарадњи значи изградњу пруге високих перформанси која ће повезати Београд и Скопље, преко Ниша. Крајњи циљ је да се повежу Атина, Солун, Скопље, Ниш, Београд, Љубљана и Салцбург, са краком за Будимпешту, нагласио је он.

Македонски министар саобраћаја и веза Благој Бочварски истакао је да је потписивањем Меморандума отворено још једно поглавље у наставку повезивања две земље, преко брзе железничке пруге Скопље–Ниш–Београд. Он је рекао да је Влада Северне Македоније усвојила закон о зајму за изградњу зајеничке железничке станице на прелазу Табановци.

„То ће бити од кључног значаја за развој транспорта. То је нова визија Балкана. Треба заједнички да радимо на развоју сарадње. Инвестиције у саобраћајну инфраструктуру доносе корист грађанима, компанијама. Оваква политика води нас већем животном стандарду грађана обе земље“, поручио је Бочварски.

Фотографије преузете са сајта Владе Србије и МГСИ

 

Информативни лист „Пруга“