Железнице Србије ад

Потписан комерцијални уговор са кинеским конзорцијумом и Меморандум о разумевању са кинеском Ексим банком за изградњу брзе пруге Београд-Будимпешта на Самиту у Риги

Потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић потписала је у Риги, у присуству премијера Србије и Кине, Александра Вучића и Ли Кећанга, комерцијални уговор за изградњу прве деонице брзе пруге Београд-Будимпешта, као и Меморандум о финансирању читавог пројекта на територији Србије.

Комерцијални уговор, за реализацију прве фазе пројекта од Београда до Старе Пазове вредан 319 милиона долара, потпредседница Владе потписала је на централној церемонији Самита

шефова Влада Кине и 16 земаља централне и источне Европе са „Инфраструктуром Железнице Србије“ и конзорцијумом кинеских компанија “Цхина Раилwаy Интернатионал“ и „Цхина Цоммуницатионс Цонструцтион Цомпанy“.

Потписивањем уговора и Меморандума о разумевању са кинеском Ексим банком о кредитирању пројекта, омогућава се да крене градња пруге за брзине до 200 километар на сат, која ће скратити време путовања између српске и мађарске престонице на мање од три сата.

Уговор предвиђа да у изградњи двоколосечне пруге од Београда до Старе Пазове, дужине 34,5 километара, домаће фирме могу да учествују до максималних 46 одсто у извођењу радова и набавци робе.

Фотографија – извор: Прес служба Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре

Информативни лист „Пруга“