Железнице Србије ад

Пословање железничке компаније за превоз робе „Србија Карго“ премашило очекивања, добит у прва три месеца 275 милиона динара

Пословање „Србија Карга“, државне компаније за железнички превоз робе, премашило је очекивања у првом кварталу ове године, а остварена добит пре опорезивања у том периоду износила је 275 милиона динара.Остварена добит у прва три месеца ове године, уједно је и многоструко већа од добити коју је „Србија Карго“ остварио од јануара до марта 2016. године. Прва три месеца обележило је и несметано одвијање железничког саобраћаја и поред великих временских неприлика у Србији у том периоду.

На граничном прелазу у Шиду „Србија Карго“ је решио и проблем упада миграната у теретне вагоне, а ангажовање професионалног обезбеђења показало се као добро решење, које је донело позитивне ефекте. Захваљујући томе, хрватска страна ових дана поново је почела да, и током ноћи, пропушта теретне железничке композиције из Србије, па просечно дневно пет теретних возова из наше земље ка Хрватској саобраћа без проблема.

Поред тога, из Босне и Херцеговине према Србији, пругом Зворник – Брасина- Лозница – Шабац – Рума, свакодневно саобраћају три пара теретних возова са тенденцијом раста, због чега је потребно да полиција и царина у станици Брасина раде 24 часа дневно. Тренутно те службе раде само док има дневног светла, јер нема техничких услова да раде и ноћу.

Након састанка представника Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре и „Србија Карга“ са представницима царине и полиције, ова железничка компанија обавезала се да тај проблем реши у наредних петнаестак дана и да обезбеди полицији и царини услове за рад и ноћу.

Како би се то постигло, „Србија Карго“ ће о свом трошку извршити све неопходне радове на граничној станици, како би већ у првој половини маја било могуће целодневно радно време. У односу на очекиване ефекте улагања су минимална, а биће урађени неопходни занатски радови, обезбеђени компјутери и постављени покретни рефлектори.

У станици Брасина ће бити инсталиран и софтвер за скраћени компјутерски транзитни систем, којим ће се „Србија Карго“ повезати са рачунарским системом царине. Захваљујући томе време задржавања транзитних возова на граници биће смањено на максимално 60 минута.

Информативни лист „Пруга“