Железнице Србије ад

После скоро 40 година на српским пругама најмодерније локомотиве за превоз терета

 

„Нема ничег важнијег, када говоримо о железничком саобраћају, од реконструкције пруга и нових возова. Шеснаест нових теретних локомотива важно је не само за „Србија карго“, него и за Србију, јер је наш циљ да Србија у железничком, као и у друмском саобраћају, буде незаобилазни транзитни коридор. За то су нам потребне обновљене пруге, нови возови, обучене машиновође, као и да пратимо технолошки напредак у свету“, рекла је потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, која је данас, 13. јуна, на железничкој станици у Реснику присуствовала пуштању у саобраћај нових “Сименсових” „вектрон“ локомотива железничког предузећа “Србија карго”.

Она је истакла да је у претходном периоду набављено 48 возова за путнички саобраћај, а сада за потребе „Србија Карга“, после скоро 40 година, и 16 теретних локомотива.

„То су локомотиве за будућност, са новим технологијама, помоћу којих ћемо моћи да пратимо све оно што ради Европа и њиховом набавком можемо да будемо заиста део светског железничког транспорта, што је и основни циљ“, објаснила је Михајловићева.

Министарка је подсетила да је у претходном периоду реконструисано око 500 километара регионаних пруга, а да ће још око 500 километара пруга бити обновљено у току ове и идуће године.

„Хиљаду километара изграђених и реконструисаних пруга значи много за Србију, јер такви резултати нису остварени у претходних 30, 40 година“, истакла је она, и навела да је до пре неколико година просечна старост машиновођа у железничким предузећима била око 50 година, а да је у претходне две године запослено око 180 младих машиновођа.

„Знамо да је пред нама развој железнице и хоћемо на тај начин да створимо све услове да Србија буде у том сегменту незаобилазна у региону. Наставићемо да улажемо у железницу, јер је за нас железница приоритет, и све што се дешава на железници је под будним оком Владе Републике Србије. Ми хоћемо да вратимо путнике у возове, желимо да се што више терета превози нашим пругама, и хоћемо да будемо једна од најбољих железница у овом делу Европе. Данас то многима звучи невероватно, али је звучало невероватно и 2014. када смо рекли набавићемо нове возове, имаћемо нове локомотиве у каргу, имаћемо реконструисане пруге и градићемо брзу пругу од 200 километара на сат, и ми то све и радимо“, истакла је министарка.

Према њеним речима, у процесу модернизације железнице има још много посла како бисмо за највише пет до шест година имали комплетно модернизован железнички Коридор 10.

В. д. генералног директора “Србија карга”, Душан Гарибовић, рекао је да су нове, најсавременије „Сименсове“ локомотиве набављене уз подршку Владе Србије, потпредседнице Владе, ресорног министарства и Европске банке за обнову и развој. “Од данас најмлађа локомотива „Србија карга“ није стара 38 година, већ са 16 нових локомотива излазимо у сусрет потребама свих инвеститора који користе услуге железнице”, рекао је Гарибовић.

„Србија Карго“ а.д. ће испоруком 16 вишесистемских локомотива, постати лидер по питању квалитета и безбедности, као и савремености возног парка у региону, и захваљујући томе моћи ће да конкурише за превозе робе заједно са превозницима из земаља Европске Уније.

Генерални директор компаније “Сименс” у Србији Удо Ајхлингер рекао је да ће уз локомотиве које су испоручене “Србија каргу” ово предузеће бити веома конкурентно у превозу терета на железничком Коридору 10, али и ван тог коридора.

У набавку нових 16 локомотива уложена су 64 милиона евра и финансира се из кредита EBRD IV.

Информативни лист „Пруга“