Железнице Србије ад

После осам месеци медицинари Завода коначно на својим редовним пословима

Највећа привремена ковид болница „Арена“ затворена је 21. маја, а медицинари из Завода и других домова здравља, који су били ангажовани у њој вратили су се после осам месеци својим редовним пословима.

-Веома сам поносна на особље нашег Завода које је месецима радило са ковид пацијентима. Сви који су радили у „Арени“ несебично су дали свој допринос својом професионалношћу и људским односом према сваком пацијенту, каже главна сестра Завода, Јасмина Зарић.

Према њеним речима, кроз привремену ковид болницу „Београдска арена“ за осам месеци прошло је око 5.000 пацијената који су успешно излечени и пуштени својим кућама.

 -Било је стресно и тешко радити. За разлику од првог таласа који је био од јула до септембра, и када су клиничке слике пацијената су биле благе, од краја октобра па све до затварања стизали су оболели са тежим и средње тешким упалама плућа и са захтевнијим лечењем. Многи су заиста били и животно угрожени. Ми смо се несебично борили за сваки људски живот, каже Јасмина.  Затварање „Арене“, према речима главне сестре Јасмине Зарић, као да се десио на брзину.

-Преостале пацијенте преместили смо у болницу у Батајници, а оне излечене кућама. Многи наши пацијенти су плакали што одлазе у другу ковид болницу, јер су заиста имали велико поверење у наш тим који их је лечио. Осећања су била, тог петка, 21. маја, помешана, прича сестра Јасмина.

Из Завода за здравствену заштиту радника “Железнице Србије“ било је ангажовано 52 здравствена радника чији је задатак био да збрину оболеле. Поред њих било је упослено још 12 информатичара, координатора и помоћног особља који су свакодневно били  у „Арени“ како би помогли здравственим радицима.

-Поред медицинских радника из Завода у „Арени“ су били  ангажовани и здравствени радници из свих 17 домова здравља са територије града Београда  и болница Бањица и Бежанијска коса, који су дали по 10 медицинара. И овога пута Завод је ставио на располагање највећи број својих запослених, истиче главна сестра Јасмина Зарић.

Једна од сестара из Завода која је осам месеци провела у скафандеру у „Арени“ јесте и Тања Љубић.

-Сада када је прошло све веома сам поносна што сам била део тима у највећој привременој ковид болници. Без обзира на страх, неизвесност, борбу за живот сваког пацијента, скафандер, ово искуство је заиста велико. Тим у „Арени“ који је радио био је састављен углавном од медицинара из домова здравља и први пут смо се сусрели са болничким условима лечења. Много тога сам научила, као и моје колеге. Није било лако, али сви смо у „Арени“ на радним задацима били као један. И то је велики успех. Највећи подстицај давали су нам пацијенти који су нас дочековали громогласним аплаузима из захвалности што их лечимо, са сетом прича ова храбра медицинска сестра.

Ковид амбуланта Завода

Око 16 хиљада пацијената прегледано је у ковид амбуланти Завода за заштиту здравља радника „Железнице Србије“.

„Колеге у овој амбуланти раде узимање узорака, пи-си-ар тест, антигенски брзи тест, вађење крви и сликање плућа. Дакле, ради се комплетна дијагностика и пацијенти у истом дану добијају све резултате, а рад је организован у две смене. Медицинска установа Завод се полако враћа у уобичајене токове рада. У даљем раду настојаћемо да збринемо наше пацијенте који имају поверења у ову здравствену установу, каже главна сестра Завода, Јасмина Зарић.

Информативни лист „Пруга“