Железнице Србије ад

Подршка Удружења новинара Србије листу „Пруга“

 

 

На позив Медија центра „Железница Србије“ад, председник и генерални секретар Удружења новинара Србије, Живојин Ракочевић и Нино Брајовић, посетили су, 21. септембра, редакцију листа „Пруга“ и, том приликом, обишли изложбу „55 година листа Пруга“ која се одржава у Галерији Железничког музеја.

Гости су честитали члановима редакције листа „Пруга“ велики јубилеј и пожелели  да и убудуће информишу железничаре, али и ширу јавност о дешавањима у железничком сектору. Они су се осврнули  на чињеницу да је реч о железничком гласилу намењеном информисању запослених са најдужом традицијом, данас јединим на железници и једним од ретких у Србији.

Чланови редакције су упознали госте са богатом историјом железничког новинарства у Србији од 1890. године до данашњих дана, посебно се осврнувши на настанак, развој и место листа „Пруга“ у систему информисања на железници.

По речима председника УНС-а, Живојина Ракочевића, оваква изложба је јединствен пример представљања листа и изразио наду да ће је што више људи видети. Указао је на могућност да се „Пруга“, у свом новом, ревијском облику, учини доступном широј јавности у возовима, а идеалан тренутак за то би био пуштање у саобраћај брзе пруге Београд-Нови Сад.

 

 

 

 

 

Новинари су, говорећи о плановима за будућност листа, упознали госте и са Пројектом дигитализације „Пруге“ који је већ израђен. Генерални секретар УНС-а, Нино Брајовић је оценио реализацију таквог пројекта као неопходну, с обзиром да је гласило хроничар железничког развоја од средине шездесетих година до данас и изразио спремност да Удружење подржи овај подухват.

Успешна сарадња Медија центра и УНС-а траје више деценија што потврђује и чињеница да су се гости присетили некадашњих новинара „Пруге“, који су били активни и у самом Удружењу.

Подсећамо да је лист „Пруга“ 2011. године, добио Специјалну повељу Удружења новинара Србије, поводом јубиларног хиљадитог броја.

Информативни лист „Пруга“