Железнице Србије ад

Почетак радова на реконструкцији деонице Ресник – Ваљево, на прузи Београд – Бар

„Вредност инвестиција у железничком сектору Србије тренутно износи око милијарду и по евра, што је показатељ да је један од приоритета улагања за Владу Србије и ресорно министарство улагање у железнички саобраћај“, изјавила је потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре проф. др Зорана Михајловић у железничкој станици Вреоци, где су данас, 15. јула, започети радови на реконструкцији и модернизацији деонице Ресник – Ваљево, на прузи Београд – Бар. Свечаној церемонији почетка радова присуствовао је и први потпредседник Руских железница Александр Сергејевич Мишарин, представници ресорног министарства и пословодства српских железница.

 
Михајловић је рекла да ће деоница од Ресника до Ваљева бити модернизована најкасније до новембра 2017, а тада ће возови моћи да саобраћају брзином од 120 километара на сат.

Уговор за модернизацију 77,6 километара деонице Ресник – Ваљево је потписан у децембру 2015. године, а вредност радова који се финансирају руским кредитом је 80 милиона долара.

Михајловић је навела да се сада од Ресника до Ваљева возом путује и до два сата и 20 минута , док ће након радова то путовање бити скраћено на 70 до 75 минута.

Михајловић је нагласила да је за Владу, поред градње путева и друмског саобаћаја, приоритет и улагање у развој железничког саобраћаја и транспорта, како би Србија и њена привреда могли да искористе добар географски положај.

„Трудимо се да вратимо углед и веру у српске железнице. Желимо да наша Србија у железничком транспорту буде коридор који ће повезати Исток и Запад“, поручила је министарка.

Она је подсетила да руски кредит не обухвата само реконструкцију колосека већ и набавку нових возова.
 

 
„Руски кредит је, пре свега, партнерски однос између српских и руских железница, али и посебан однос између две земље“, нагласила је Михајловић поручујући да ће Србија испоштовати уговорене рокове.Михајловић је нагласила да се разматра и могућност како да се обнови и остатак барске пруге кроз Србију, као и да је процењено да би то коштало око 200 милиона евра.

Ово је прва озбиљнија реконструкција барске пруге након пуне четири деценије, а радови које изводи руска компанија „РЖД Интернешнл“ и већи број српских фирми финансирани су из руског кредита за модернизацију српских железница.

Први потпредседник Руских железница Александр Мишарин је навео да Руске железнице реализују пројекте предвиђене руским кредитом „у складу са споразумом и подршком од Путина и Вучића“.

Он је нагласио да су Руске железнице лидер у свету за реконструкцију пруга, пошто стално уводе и примењују разна технолошка решења која желе да пренесу и колегама у Србији.

Отправник послова у амбасади Русије у Београду Денис Кузнедељев је рекао да је почетак радова на барској прузи важан догађај за две земље и корак даље реализацији руског кредита за српске железнице.

„Руска страна разматра ове пројекте као кључне и једне од најуспешнијих. Ови пројекти одражавају односе две земље, корисног и стратешког партнерства“, нагласио је Кузнедељев.
 

 
Он је захвалио премијеру Србије Александру Вучићу и министарки Михајловић на подршци и очигледном напретку у реализацији руског кредита.

Генерални директор „РЖД Интернешнл“ Сергеј Алексејевич Павлов поделио је пригодне награде највреднијим радницима и представницима српских железница за допринос у реализацији инфрастуктурних пројеката.

Радови на рекострукцији ове деонице ће обухватити реконструкцију трупа пруге, горњег строја колосека, два тунела и 17 мостова, контактне мреже, С С и ТТ система, као и ремонт свих инфраструктурних објеката дуж пруге, укључујући и 10 станица.

Уговор за модернизацију 77,6 километара деонице Ресник – Ваљево на барској прузи „Инфраструктура железнице Србије“ и „РЖД Интернешнл“ потписали су 10. децембра прошле године, а вредност радова је 80 милиона долара.

Уговорени рок за завршетак радова на овој деоници је 14 месеци, а радови ће се одвијати фазно, по унапред планираој и утврђеној динамици.

Током летње туристичке сезоне неће бити радова који утичу на функционисање железничког саобраћаја на барској прузи, па ће се одвијати само у железничким станицама (Вреоци, Дивци).

Након летње туристичке сезоне, почеће радови на реконструкцији и модернизацији деонице Ресник – Вреоци и трајаће око седам месеци. Након летње туристичке сезоне наредне године, када такође неће бити радова који утичу на функционисање железничког саобраћаја на барској прузи, радови ће бити настављени на деоници Вреоци – Ваљево и трајати око два и по месеца.

Ремонтом ове деонице постићи ће се повећање безбедности, брзине и скраћење времена путовања возова на барској прузи, као и повећање њене пропусне моћи.

Путнички возови између Ресника и Ваљева данас саобраћају између 90 и 105 минута, а након реконструкције и модернизације ове пруге време путовања возова биће скраћено за 20 до 30 минута, у зависности од категорије воза.

Информативни лист „Пруга“