Железнице Србије ад

eng-flagSR eng-flagEN

Почели радови на модернизацији пруге Београд – Будимпешта: Колосек српско-кинеског пријатељства

 

Радови на модернизацији и реконструкцији пруге Београд Центар – Стара Пазова, као првој деоници у оквиру изградње пруге за велике брзине Београд – Будимпешта, започели су 28. новембра на Железничкој станици у Земуну. Манифестацији свечаног обележавања почетка радова, под називом „Колосек за будућност“, присуствовала је председница Владе Србије Ана Брнабић, потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић, в.д. генералног директора „Инфраструктуре железнице Србије“ ад Мирољуб Јевтић. Свечаности су присуствовали и потпредседник и главни инжењер компаније„China Communications Construction Company“ Сун Цју , заменик главног инжењера  кинеске железничке корпорације и председник„ China Railways International“  Јанг Џонмин и заменик директора Националне комисије за развој и реформу Њанг Сјаотао, као и кинески амбасадор Ли Ман Чанг. Манифестацији су присуствовали и директори остале три железничке компаније са сарадницима, као и представници државних институција и установа.

 

 

 

 

 

 

-Ово је први пројекат између Кине и ЕУ, преко Србије. У то је укључена и Мађарска, као чланица ЕУ, Србија, земља кандидат за чланство у ЕУ и Кина, казала је премијерка Брнабић. Она је истакла да је овај пројекат важан, јер је и први прекогранични пројекат у оквиру „Иницијативе 16+1“, као и први трипартитини уговор који је потписан између Кине, Србије и Мађарске.

У дану почетка радова на модернизацији пруге на деоници Београд Центар – Стара Пазова, Брнабић види симболику, будући да се истог дана састала са кинеским премијером Ли Кећијангом и мађарским премијером Виктором Орбаном.

-Србија је данас постала део највећег глобалног пројекта „Један појас, један пут“ и на то смо јако поносни. Ово је важан дан за Србију, за српско-кинеске односе, али пре свега за грађанке и грађане Србије, јер данас започињемо модернизацију пруге Београд-Будимпешта, којом ће возови ићи брзином од 200 км/ч“, изјавила је потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић
-Након три године напорног рада, припеми документације и исцрпним преговорима, данас започињемо реализацију највећег појединачног пројекта у Србији по вредности, додала је она.

Потпредседница Владе је подсетила да у претходних 35 година није улагано у железнички саобраћај и инфраструктуру, рекавши да је улагање у железнице највећи стратешки пројекат Србије.

 

 

 

 

 

 

-Када смо кретали у овај пројекат, знали смо да је просечна брзина наших железница између 35 и 45 км/ч. Знали смо да немамо возове и да су нам пруге такве јер се у њих није улагало деценијама. И данас, после три године, знамо да смо успели да модернизујемо 250 км пруга, да смо набавили нове возове и где год су пруге модернизоване, ми имамо много више путника и терета, истакла је Михајловић и додала да је наш циљ да будемо део великог глобалног пројекта, да грађани и грађанке Србије пожеле да се возе возовима, а да сви они који превозе терет и карго, иду преко Србије.

Директор „Инфраструктуре железнице Србије“ Мирољуб Јевтић рекао је да ће прва деоница пруге Београд – Будимпешта, Београд Центар – Стара Пазова, делом имати четири колосека, што ће бити прва таква пруга у Србији, на два колосека возови ће ићи брзином од 200 километара у путничком саобраћају, а на друга два брзином од 120 километара у теретном саобраћају.

На почетку радова на модернизацији прве брзе бруге у станици Земун, Јевтић је навео да ће деоница Београд Ценатар – Стара Пазова, дужине 34,5 километара бити изграђена у наредних 36 месеци и истакао да све што има Европа, европске железнице, имаће Србија и српска железница.

 

 

 

 

 

Навео је да је деоницу Београд Центар – Стара Пазова пројектовао Саобраћајни институт ЦИП, а да је усаглашен са прописима ЕУ. Он је објаснио да на прузи неће бити пружних прелаза, односно места укрштања пруге и пута, већ надвожњака и подвожњака, а да ће машиновођама у кабинама локомотива бити индуковане све промене на прузи. Јевтић је додао и да ће пруга имати и заштитне ограде, попут оних на аутопуту.

Представници кинеских компанија истакли су да ће ово бити модерна пруга у складу са светским стандардима, да је она још један пример добре традиционалне сарадње Кине и Србије. Нагласили су да ће у модернизацији ове пруге користити најсавременије технологије, али да ће користити и домаће ресурсе. Такође, истакли су да ће пројекат бити рађен квалитетно и по плану и представљаће нов путоказ српско- кинеског пријатељства.

Пројектом је предвиђена комплетна реконструкција и модернизација грађевинске и електротехничке инфраструктуре са подизањем брзине на деоници Београд Центар – Батајница до 120 км/сат, а од Батајнице до Старе Пазове до 200 км/сат.

У оквиру пројекта, прва деоница на којој су започели радови је Београд Центар – Стара Пазова, дужине 34,5 километара. Радове на тој деоници ће изводити „China Railways International“ и „China Communications Construction Company“ , а вредност уговора је 350,1 милиона долара.

Укупна вредност изградње пруге Београд-Будимпешта кроз Србију је око две милијарде долара.

Информативни лист „Пруга“

Часопис „Железнице“