Железнице Србије ад

Почели радови на модернизацији деонице Распутница „Г“ – Раковица – Ресник, на нишкој прузи

-Прошле године у Србији је модернизовано више од 120 километара пруга, а ове године биће реконструисана још 223 километра пруга, рекла је данас, 30. марта, у Реснику потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић.

На обележавању почетка радова на реконструкцији пруге Распутница “Г”–Раковица–Ресник, у железничкој станици Ресник, она је истакла да је Коридор 10 најважнији правац кад је српска железница у питању и да је планирана модернизација још више од 370 километара, за које треба да се обезбеди финансирање.

Михајловићева је подсетила да се деоница Распутница “Г”–Раковица–Ресник, дужине 7,5 километара, реконструише после 30 година и честитала почетак радова радницима и кинеском извођачу, компанији Цхина Цивил Енгинееринг Цонструцтион Цорпоратион – ЦЦЕЦЦ, којој је ово први пројекат у Србији.

„Надам да ће од сада кроз нове технологије и знање такав приступ бити промењен како бисмо могли да причамо о модерним пругама“, рекла је Михајловић.

Она је истакла да свака реконструкција значи више путника, могућност развоја и више новца за српску железницу и привреду.

“Надам се да ћете пројекат успешно завршити и да ћете учествовати и на другим пројектима у Србији”, поручила је Михајловићева, додајући да очекује да ће радове кинеска компанија завршити успешно и у року.

Генерални директор компаније ЦЦЕЦЦ, Џао Дјенлунг, захвалио је на указаном поверењу и рекао да ће извођач радове завршити квалитетно и у року.
 

 
Он је објаснио да се ЦЦЕЦЦ 17 година заредом налази на листи 100 највећих извођача у овој области и да су широм света до сада изградили више од 10.000 километара пруга. “Надам се да ћемо наставити да радимо у Србији и допринети отварању нових радних места”, додао је Дјенлунг.

Отправник послова у Амбасади НР Кине, Тјен Јишу, рекао је да је почетак радова на овој прузи значајан дан за сарадњу две земље и пожелео успешан завршетак пројекта. “Односи између Кине и Србије се убрзано развијају и Србија, посебно после прошлогодишње посете председника Кине Сија Ђинпинга, а Србија има и водећу улогу у оквиру сарадње Кине и 16 земаља централне и источне Европе”, рекао је Јишу.

Душан Гарибовић, в. д. генералног директора “Инфраструктуре железнице Србије”, нагласио је да је реконструкција пруге Распутница “Г”–Раковица–Ресник први посао једне кинеске компаније на реконструкцији железничке инфраструктуре у Србији.
 

 
“Реконструкцијом ове деонице решава се јужни излаз београдског чвора и везују два важна правца која ће бити модернизована – ка барској прузи у дужини од 77 километара и ка Нишу у дужини од скоро 100 километара”, објаснио је Гарибовић.

Обележавању почетка радова присуствовао је и директор ЕБРД за Србију Данијел Берг, као и представници српских железничких компанија.
Радови на реконструкцији пруге Распутница “Г”–Раковица–Ресник вредни су 23,7 милиона евра, а финансирају се из зајма Европске банке за обнову и развој (ЕБРД). Ова деоница налази се на прузи Београд-Младеновац-Ниш-Прешево (граница са Македонијом).

Уговор, који је потписан почетком ове године, предвиђа реконструкцију и замену грађевинске и електротехничке инфраструктуре, а рок за извођење радова је 351 дан.
Радови подразумевају прилагођавање висине перона гарнитурама БГ воза у станици Раковица, сређивање перона и надстрешница у стајалишту Кијево – Кнежевац, затим у станици Ресник, изградњу подходника и доградњу станичне зграде, као и гараже са једним помоћним колосеком, модернизацију три путна прелаза и реконструкцију пропуста.

Завршетком радова биће повећана пропусна моћ београдског железничког чвора, а извођење радова неће утицати на редовно одвијање железничког саобраћаја.

Информативни лист „Пруга“