Железнице Србије ад

Почели радови на мађарској деоници брзе пруге од Будимпеште до Београда

 

 

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Србије Томислав Момировић и министар за иновације и технологију Мађарске Ласло Палкович, 15. октобра 2021. године свечано су отворили радове на мађарском делу пруге за велике брзине Београд-Будимпешта, на железничкој деоници Шорокшар-Келебија.

Министар Момировић, који је боравио у посети Мађарској, истакао је том приликом да је пројекат мађарско-српске железнице и изградња модерне пруге од Будимпеште до Београда  круна пријатељства између Србије и Мађарске.

 

 

 

 

 

 

 

,,Изузетно ми је задовољство што имам прилику да будем на овом месту, 137 година од када је први воз из Србије, из Београда, кренуо управо према Будимпешти. Данас имамо најбоље односе између Републике  Србије и Мађарске, а они су резултат, пре свега, једног искреног пријатељства између председника Владе Мађарске Виктора Орбана и председника Републике Србије Александра Вучића“ казао је Момировић.

Момировић је истакао да овакав пријатељски однос гарантује економски, трговински и саобраћајни просперитет наше две земље, што је и резултирало изгадњом најмодерније железничке инфраструктуре између Београда и Будимпеште.

,,Овај Пројекат је од изузетног стратешког значаја за обе земље с обзиром на то да представља део јединствене европске железничке мреже и представља део Коридора 10 и железничку везу не само Републике Србије и Републике Мађарске, већ овом изградњом спајамо Централну Европу са Јужном Европом,“ рекао је Момировић.

Он је додао да се пуштање у саобраћај првог дела пруге од Београда до Новог Сада очекује почетком следеће године, као и да ће Србија у наредним месецима додатно интезивирати радове између Новог Сада и Суботице.

Укупна дужина трасе брзе пруге од станице Београд Центар до државне границе са Мађарском је 183,1 километар, а пројекат се реализује на три поддеонице: Београд Центар – Стара Пазова,  Стара Пазова – Нови Сад  и Нови Сад – Суботица – државна граница са Мађарском.

Информативни лист „Пруга“