Железнице Србије ад

Почели радови на деоници Нови Сад – Келебија

 

 

Притиском тастера за покретање грађевинске машине, 22. новембра у станици Нови Сад ранжирна, председник Републике Србије Александар Вучић, министар спољних послова и трговине Мађарске Петер Сијарто и Њена екселенција амбасадорка Народне Републике Кине Чен Бо симболично су означили почетак радова на деоници Нови Сад – Келебија  у оквиру брзе пруге Београд–Будимпешта.

Свечаној церемонији почетка радова присуствовали су министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић, председник Скупштине Војводине Иштван Пастор, председник Покрајинске владе Игор Мировић, градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, директори железничких предузећа и бројни Новосађани.

„Знам колико је ово важно за будућност Србије. За тачно три године имаћемо изграђену пругу, а Мађари ће свој део завршити 2025. године. Брже ће се путовати од Београда до Будимпеште, него од Будимпеште до Беча, за 125 минута“, казао је председник и нагласио да овакви пројекти мењају изглед наше земље, представљају кључну промену и симболизују напредак Србије.

„Не би требало да заборавимо да већ три деценије не знамо шта је пристојан воз и пристојна пруга, као и да возове не користимо. У овоме ћемо да уживамо и ово ће да значи и кроз изградњу, и кроз оно што ћемо тек да добијемо, а то су веће плате и пензије, виши животни стандард и боља будућност за нашу децу“, казао је председник Вучић.

Председник  је навео да ћемо имати 183 км велелепне пруге кроз Србију и 167 км кроз Мађарску, укупно 350 км пруге. Брзи воз, по речима председника, стајаће у Новом Саду, Врбасу, Тополи, Суботици.

 

 

„Изградићемо велику и модерну станицу у Новом Саду, а на овој траси брзе пруге биће изграђено укупно 49 подвожњака, надвожњака и сличних објеката. Србија добија модерну пругу за 21. век“, нагласио је Вучић.

„Све ово говори шта смо у стању да урадимо само када верујемо у себе, гарантујем вам, само једну ствар, да ћемо наставити да се боримо, и да ћете бити поносни на своју земљу и да ћете обезбедити будућност за своју децу“, закључио је председник Вучић и подвукао да је ово велики успех којим Србија много добија.

Министар спољних послова и трговине Мађарске Петер Сијарто рекао је да ће обе државе имати велику корист од изградње брзе пруге и да овај пројекат доприноси јачању пријатељских односа двеју земаља, али и позиционирању Истока у новом светском поретку.

„Значај пруге између Београда и Будимпеште је велики када се посматра све јача конкуренција у погледу тога који ће се саобраћајни коридори користити за превоз робе из грчких лука у Западну Европу. Стога ће обнова ове железничке линије допринети јачању и вредности и значају наших земаља“, истакао је шеф дипломатије Мађарске.

Нинг ЏиЏе, потпредседник Националне комисије за развој и реформе НР Кине, подсетио је у свом видео-обраћању да је изградња брзе пруге заједнички пројекат три земље и да ће користи од брзе пруге осетити цела Европа.

 

 

 

 

 

„Овај пројекат омогућиће Србији и Мађарској, али и другим европским земљама да се изграде транспортна и логистичка чворишта, чиме ће се подстаћи економски развој читавог региона око пруге“, закључио је Џиџе.

Председник Србије Александар Вучић је са Сијартом и Чен Бо обишао салу у којој је смештен симулатор, где је  имао прилике да види како изгледа вожња новим возом из кабине машиновође.  Делегација је након тога погледала и велику макету, на којој су приказани и српски и мађарски део пруге.

Брза пруга по европским стандардима

Пруга за велике брзине Нови Сад – Суботица – државна граница са Мађарском дуга је 108 километара. Извођач радова је кинески конзорцијум „China Railway International” и „China Communications Construction Company”.  Вредност уговора  је 1,16 милијарди долара, а завршетак радова планиран је за новембар 2024. године.

Пројекат изградње пруге за велике брзине између Новог Сада и Келебије  обухвата трасу двоколосечне пруге и станице са објектима на прузи, реконструкцију и модернизацију железничких чворова Нови Сад, Врбас и Суботица, денивелацију укрштања пруге са друмским и пешачко-бициклистичким стазама, као и уградњу електротехничке инфраструктуре која омогућава безбедно одвијање саобраћаја пројектованим брзинама и увођење европског система управљања железничким саобраћајем.

 

 

У оквиру изградње пруге за велике брзине између Новог Сада и Келебије биће изграђено укупно 49 подвожњака, надвожњака и сличних објеката. Пројектом је предвиђена реконструкција девет железничких станица (Нови Сад, Сајлово, Кисач, Степановићево, Змајево, Бачка Топола, Жедник, Наумовићево и Суботица), као и три нове станице са станичним капацитетима ( Руменка, Врбас и Ловћенац). У Врбасу ће бити изграђен и вијадукт дужине 1,6 километра.

Пројекат модернизације пруге Нови Сад – Келебија подразумева примену европских стандарда интероперабилности.

У првој фази радови ће се одвијати на оним местима која не захтевају обуставу железничког саобраћаја. Железнички саобраћај између Новог Сада и Суботице, односно Келебије  биће због извођења радова обустављен у пролеће 2022. године.

Током извођења радова између Новог Сада и Суботице у условима обуставе железничког саобраћаја возови ће ићи алтернативним правцима Нови Сад – Богојево – Сомбор – Суботица и Нови Сад – Зрењанин – Сента – Суботица, што је „Инфраструктура железнице Србије“ омогућила реконструкцијом регионалних праваца Нови Сад – Богојево и Сента – Суботица.

Информативни лист „Пруга“