Железнице Србије ад

Почела вакцинација железничара против грипа

 

 

Завод за здравствену заштиту радника „Железнице Србије“ добио је 3 хиљаде вакцина против грипа и оне су дистрибуиране у 16 амбуланти ове медицинске установе широм Србије. Имунизација се обавља Vaxigrip Tetra вакцином произвођача Sanofi Paster.

„Вакцина је четворовалентна и садржи инактивисане фрагменте вируса, два типа А и два типа Б“, каже др Гордана Стамболић Шумоња, епидемиолог у Заводу, и додаје да се вакцина даје по уобичајеној процедури.

„Вакцина против грипа препоручује се хроничним болесницима, онима који имају кардиоваскуларне проблеме, бубрежним, плућним болесницима и осталима који имају ослабљени имунитет“, каже докторка и наглашава да је важно „да вакцину приме и сви суграђани старији од 65 година, труднице, здравствени радници, запослени у јавним службама и службама социјалне заштите“.

По речима докторке, контраиндикације за примену вакцине су: акутна инфективна болест, висока температура, алергија на јаја и лек neomycin.

„Имунитет после примене вакцине се развија за две до три недеље и ефинасност је од 60 до 80 посто, а ако  вакцинисани пацијент оболи од грипа, онда се обољење развија са благом клиничком сликом. Поствакцинални имунитет траје око 6 месеци“, објашњава др Шумоња.

Сви који су заитересовани да приме вакцину против сезонског грипа, прво морају да се јаве свом изабраном лекару како би били прегледани и добили налог за апликацију.

Информативни лист „Пруга“