Железнице Србије ад

Почела модернизација три „јужне“ деонице на железничком коридору 10 кроз Србију, промењена организација саобраћаја

Радови на реконструкцији и модернизацији три „јужне“ деонице на железничком Коридору 10 почели су 18. априла, због чега је измењена организација саобраћаја возова на прузи Ниш – Прешево.

Реч је о деоницама између Ниша и Прешева укупне дужине нешто више од 46 километара и то Винарци-Ђорђево (15 км), Врањска Бања – Ристовац ( 17,7 км) и Бујановац – Букаревац (13,7 км). Вредност посла је око 26,4 милиона долара, а пројекат се финансира из руског кредита за модернизацију српских железница.

Радови ће се одвијати у две фазе. Према утврђеној динамици радова, данас почиње реконструкција и модернизација деоница Врањска Бања – Ристовац и Бујановац – Букаревац, а након што тај посао буде завршен биће реконструисана и трећа деоница, између станица Винарци – Ђорђево.

У периоду од 18. априла до јуна ове године, током извођења прве фазе радова на модернизацији и реконструкцији „јужних“ деоница коридора 10 кроз Србију, биће измењена организација међународног и локалног железничког саобраћаја на овом правцу.

Тако у наведеном периоду због радова на овим деоницама Коридора 10 кроз Србију, од данас не саобраћају међународни возови између Београда и Солуна, са поласцима из нашег главног града у 18.50 сати, а из Солуна у 18.30 сати, као и између Београда и Скопља, са поласцима из Београда у 7.35 сати, а из Скопља у 8.20 сати.

Поред тога измењена је организација и појединих локалних путничких возова између Ниша и Прешева, па тако од данас не саобраћаји возови са поласцима из Ниша за прешево у 15.50 сати, из Прешева за Ниш у 20.05 сати и из Ристовца за Ниш у 10.55 сати.Осим тога, локални путнички возови из Црвеног Крста за Ристовац у 07:04, као и из Ниша за Прешево у 03:35 и у 19:32 сати саобраћаће само до Лесковаца. Локални путнички возови из Прешева за Црвени Крст у 02:50 сати полазиће из Лесковца у 05:20 сати, док ће воз из Прешева за Ниш у 08:15 полазити из Лесковаца у 10:48 сати.

У периоду од јуна до септембра, током летње туристичке сезоне, одвијаће се само радови који не захтевају обуставу железничког саобраћаја, и то у станицама Лесковац, Врањска Бања, Врање, Бујановац и Букаревац. У том периоду несметано ће се одвијати и међународни железнички саобраћај на читавом превозном путу.

Друга фаза радова почеће у септрембру ове године и трајаће до маја 2017. године, када се очекује завршетак реконструкције и модернизације свих 46 километара на „јужном“ делу железничког Коридора 10 кроз Србију.

Извођач радова је руска компанија „РЖД Интернешнл“, задужена за реализацију руског кредита за модернизацију српских железница. Овај посао значајан је и за српску привреду, па ће тако на реализацији посла као подизвођачи бити ангажоване и компаније „ЗГОП“ Нови Сад, „“Енергопројекти нискоградња“ Београд и „МБ Ратко Митровић“ Београд.

Информативни лист „Пруга“