Железнице Србије ад

Пета Бизнис конференција ТИЛ 2018 – Транспорт не признаје границе

 

Бизнис конференција ”Транспорт и логистика Југоисточне Европе и Дунавског региона” ТИЛ 2018, пета по реду, одржана је данас, 22.марта у Београду.

Миодраг Поледица, државни секретар у Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре је, отварајући овај скуп, истакао његову важност, јер је окупио најзначајније транспортне и логистичке компаније из региона југоисточне Европе. Ове компаније су размењујући своја искуства, истакле потребу формирања интегрисаног транспортног тржишта региона, даљег развоја мултимодалности саобраћаја и скраћења царинских процедура на граничним прелазима.

 

 

 

 

 

 

– У Србији се тренутно реализују инфраструктурни пројекти укупне вредности око 16 милијарди евра и тежња је да Србија постане транспортно чвориште, да се повеже са целим регионом и још једном покаже да је добар партнер за сарадњу, истакао је Поледица. Он је нагласио да је један од предуслова за напредак сваке земље добра инфраструктура, као и развијен и ефикасан транспорт.

Државни секретар је закључио да је приоритет интеграција транспортног тржишта у јединствени транспортни систем у региону и његова интеграција у оквиру Европске уније, уз упоредне напоре ка уклањању свих нефизичких баријера на транспортном тржишту.

Маја Бакран Марчић из Европске комисије је нагласила да је саобраћајна инфраструктура битна, али да се такође мора обезбедити финансирање њеног одржавања, као и конкурентност.

Једна од битних тема овогодишње конференције била је и неопходност смањења задржавања робе на граничним прелазима, као и решавање проблема проузрокованих нелегалним преласком миграната из Србије у суседне земље.

Вршилац дужности генералног директора “Србија Карго” а.д. Душан Гарибовић рекао је да је циљ ове компаније побољшање квалитета услуга, бржи проток робе, као и унапређење безбедности транспортоване робе. За решавање проблема на граничним прелазима, према његовим речима, нужно је усклађивање са европским прописима, хармонизација рада државних органа, као и кооперативност између железничких управа у окружењу.

Конференција ТИЛ 2018 окупила је ове године око 400 учесника, међу којима су били представници државних, финансијских и привредних институција, као и водећи људи све четири српске железничке компаније.

Информативни лист „Пруга“