Железнице Србије ад

Отворене приступне саобраћајнице до станице Прокоп

-Завршена је важна и велика инвестиција у нашем граду, а то су приступне саобраћајнице станици Београд – Центар, рекао је градоначелник Београда Синиша Мали данас, 20. јуна, на отварању саобраћајнице за приступ железничкој станици у Прокопу. Наводећи да је реч о инвестицији вредној 429 милиона динара, он је истакао да су радови завршени у року и да је саобраћајна инфраструктура потпуно ставља у функцију станице, која је отворена почетком прошле године.

Према његовим речима, станица Прокоп је неопходна како би се изместила главна железничка станица из Савског амфитеатра и у исто време отворио простор за другу фазу развоја пројекта „Београд на води”. Предстојеће активности везане су за избор заинтересованих инвеститора за завршетак станичне зграде и припадајућих комерцијалних садржаја, чиме би се потпуно завршио вишедеценијски пројекат изградње ове станице.

 

 

 

 

 

 

– Град Београд је, у складу са договором, дао снажну подршку афирмацији локације Прокопа, јер без изградње приступних саобраћајница ова локација, без обзира на железничку станицу, не би могла да се уклопи у „градско ткиво“, рекао је директор „Београдчвора“ Милутин Милошевић.

Он је најавио да је започета припрема планске документације, која је основ за експропријацију дела Малешког брда. Тиме се стварају неопходни предуслови да се наредне године крене са радовима на повезивању будуће главне железничке станице и аутопута. Након завршетка ове фазе, локација Прокопа имаће врхунски саобраћајни и комерцијални потенцијал. Према урбанистичком пројекту, заинтересованим инвеститорима на располагању су комерцијални потенцијали на простору површине од око 100 хиљада метара квадратних.

 

 

 

 

Отварању приступних саобраћајница присуствовали су представници српских железница: председник Скупштине, као и извршни директор „Железнице Србије“ ад Зоран Анђелковић и Ненад Кецман, извршни директор „Инфраструктура железнице Србије“ Милан Шеган, директор „Београдчвора“ Милутин Милошевић“ и други. Из Скупштине града отварању су присуствовали: председник Скупштине Београда Никола Никодијевић, начелница Градске управе Сандра Пантелић, помоћник градоначелника Борко Милосављевић, члан Градског већа Драгомир Петронијевић, као и председница општине Савски венац Ирена Вујовић и в. д. секретара за саобраћај Душан Рафаиловић. Званичном отварању присуствовали су и директори Дирекције за грађевинско земљиште и изградњу Београда Бранислав Поповић и ЈКП „Београд-пут” Иван Тејић.

У оквиру ове фазе радова урађене су приступне саобраћајнице до горње плоче железничке станице Прокоп из Булевара Александра Карађорђевића. Реч је о 770 метара улице са четири траке, са разделним појасом, 145 метра моста и 250 метара потпорног зида. У плану је да се уради и приступ са аутопута.

Јавни превоз кренуће од понедељка, линије 34 и 36. Линија 34 иде од Пере Велимировића до Прокопа и она ће бити продужена до окретице 44 на Сењаку. Линија 36 је кружна линија која иде од Прокопа, па се преко старе железничке станице, Немањине улице, Трга Славије, Булевара ослобођења и Аутокоманде, поново враћа до Прокопа.

 

 

Информативни лист „Пруга“