Железнице Србије ад

Отворена прва међународна конференција „Железнички транспорт у савременом свету“

 

Прва међународна конференција „Железнички транспорт у савременом свету“  отворена је данас у Београду, у Пословној згради српских железница.

„Модернизација железнице, улагање у железнички саобраћај и повећање безбедности неодвојиви су од школовања стручњака, размене искустава и примене стечених знања у пракси, што су битни сегменти реформе и трансформације железнице“, рекао је  Лазар Радаковић, помоћник министра за железнице и интермодални транспорт у Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре на отварању конференције.

 

 

 

 

 

Он је истакао да је организовање конференције веома важна иницијатива две значајне железничке образовне институције,  која је наставак  сарадње Републике Србије и Руске Федерације.

„Министарство је спровело низ мера  како би се железнички систем трансформисао и постао модернији и конкурентнији. Поред великих инвестиционих пројеката, сведоци смо смене генерација, и проширивање знања је велики изазов, чему доприносе ове две установе“, навео је Радаковић.

Његовим оценама придружио се и в.д. генералног директора „Инфраструктира железнице Србије“ проф. др Мирољуб Јевтић, наглашавајући успешну сарадњу  руских и српских железница и Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре. Сарадња се огледа кроз два државна кредита Руске Федерације за модернизацију српских железница, од 941 милион долара и 230 милона евра.  – Модернизација железнице у Србији допринела је да се данас с пуним правом  одржи и ова Конференција, а српске железнице постану део европске заједнице модерних железница – нагласио је Јевтић.

 

 

 

 

 

Домаћин конференције, професор др Зоран Бундало, директор Високе железничке школе струковних студија, захвалио се Министарству на подршци и препознавању важности ове конференције и истакао је да је повод  за њено одржавање и 63. године рада Високе железничке школе струковних студија и девет деценија рада Колеџа железничког транспорта из Екатеринбурга, Руска Федерација.

–  Од свог оснивања до данас,  Високу железничку школу завршило је  више од 6.000 студената и она  данас представља центар из кога се регрутују млади,  који ће учествовати у стварању савремене железнице у Србији.

Сергеј Тјутјуков, доцент Колеџа железничког транспорта из Екатеринбурга,  честитао је на организовању ове прве Конференције, као и на споразуму двеју школа што је, како је оценио,  наставак одличне сарадња железничара Русије и Србије и два народа. Он је, такође,  најавио и наставак ове конференције за јесен 2020. у Екатеринбургу.

Конференција је окупила 120 учесника из  девет држава (Руска Федерација, Турска, Бугарска, Босна и Херцеговина, Хрватска, Словенија, Чешка, Аустрија и Србија) и 11 компанија из железничког сектора и привреде: Институт Михајло Пупин (Србија), АЖД (Чешка/Србија), Сигналинг (део фирме Алтпро из Хрватске), Галеб сигнализација (Србија), Интер-механика (Србија), ЖИТ  (Србија), Елнос (Србија), Татравагонка Братство (Словачка/Србија), NIS Gazprom neft (Србија), Ermewa (Француска/Србија).

 

Информативни лист „Пруга“