Железнице Србије ад

Отворена изложба „Жељезница у Требињу и околини кроз вријеме“

 

У организацији Медија центра „Железнице Србије“ а.д. и Музеја Херцеговине Требиње, 21. јуна је у требињском Музеју отворена изложба „Жељезница у Требињу и околини кроз вријеме“, аутора Јосипа Вебера, новинара Медија центра „Железнице Србије“.

Изложбу је отворио Зоран Милошевић, начелник Одељења за друштвене делатности Града Требиња, који је истакао да је значај ове изложбе велики, посебно након иницијативе да се поново успостави жељезнички саобраћај на релацији Никшић-Билећа-Требиње-Чапљина.

„Ово је одлична прилика за подсјећање на дан када је стигао први воз у Требиње, 1901. године. Тог дана је била приређена велика свечаност, што показују и ове фотографије. Жељезница је одиграла значајну улогу у оба свјетска рата и дуги низ година је била једино превозно средство у овом дијелу Херцеговине“, навео је Милошевић.

Изложби фотографија „Железнице у Требињу и околини кроз време“ претходило је одржавање конференције Савеза за железничке иновације у Југоисточној Европи (СЕЕСАРИ), коју су такође организовале „Железнице Србије“ а.д. као један од одснивача овог Савеза.

 

 

 

 

Генерални директор ”Железница Србије” а.д. Мирослав Стојчић рекао је да је веома задовољан разговорима са представницима железничких управа и институција из региона, а који су вођени на Конференцији. Једна од тема овогодишње конференције, како је нагласио, била је и обнова пруге Никшић-Билећа-Требиње-Чапљина. Стојчић се захвалио и грађанима Требиња на овако великом одзиву на изложбу.

– Задовољство ми је да захвалим запосленима у Музеју Херцеговине на одличном пријему, али и грађанима Требиња који су у великом броју дошли да погледају изложбу, рекао је аутор, Јосип Вебер. Он је посебно нагласио, да огромну захвалност дугује Требињцу Ристу Путици, који је несебично помогао у припреми и реализацији ове поставке.

Рализацију изложбе помогли су такође и: „Железнице Србије“ ад, „Србија Воз“ ад, Саобраћајни институт „ЦИП“, Железнички интегрални транспорт „ЖИТ“ , „Жељезнице Републике Српске“, Град Требиње и Музеј Херцеговине Требиње.

На изложби је представљено око 100 фотографија и докумената из времена, када је у Требињу и околини саобраћала железница. Бројни посетиоци изложбе могли су да погледају и три кратка филма о популарној Шарганској осмици, као и о Црногорској и Словенској железници.

Информативни лист „Пруга“