Железнице Србије ад

Отворена изложба „Железничко благо Београда као уметничка инспирација“ у Железничком музеју

 

Изложба „Железничко благо Београда као уметничка инспирација“, ауторки Иване Јовичић-Ћурчић, дипл. археолога и Татјане Младеновић, дипл. историчарке уметности, отворена је данас, 12. септембра, у Галерији Железничког музеја. Изложбу су организовале „Железнице Србије“ у сусрет Дану железничара, 15. септембру и у оквиру међународне културне манифестације „Дани европске баштине“.

„У моменту када се у железницу улаже више него икада и када је модернизација инфраструктуре и возних средстава у пуном јеку, овом изложбом смо желели да подсетимо да се железница од постанка до данас, не схвата само као воз или пруга и станица, већ и као неисцрпна тема сликара, песника, књижевника, сценариста и других уметника, истакла је извршна директорка „Железница Србије“ Светлана Јелић-Бурић на отварању изложбе. Присутнима се захвалила на подршци у настојању да се овај део историје отргне од заборава.

 

 

 

 

 

 

 

 

Она је подсетила да Железнички музеј, чувар непроцењиве културне, уметничке и индустријске баштине, а уједно и сведок почетака богате и занимљиве прошлости железнице, не само наше, већ и светске, у фебруару наредне године слави 70 година постојањаНа изложби су приказане фотографије старих железничких објеката и постројења снимљених 2017. и 2018. године, као део Пројекта „Истраживање железнице на тлу Београда“ и уметничке и историјске слике.

Осим изложбе фотографија, изложени су и први пут приказани јавности предмети из фонда Железничког музеја, тј. уметничка дела за чији настанак је железница послужила као инспирација, (уметничке слике, мастионице, лустери, сатови, затим цртежи, разне фотографије). Изложени су и предмети који припадају примењеној уметности, а били су у употреби на железници и сведоче о богатој и занимљивој прошлости београдског железничког чвора од постанка 1884 до данас.

У току две недеље, колико траје манифестација, уз кустоско вођење кроз изложбу, биће организована и предавања на тему историје железнице на тлу Београда. Циљ предавања је да се утиче на свест људи да остаци некадашњих железничких постројења представљају културну баштину и да се укаже на неопходност очувања, заштите, али и рестаурације споменика баштине, било да су у питању возна средства (локомотиве), разне машине, предмети или објекти (станичне зграде) и постројења.

За најмлађе посетиоце Музеја осмисшљене су радионице за децу, кроз које ће се они упознавати са појмовима културне баштине, индустријске (железничке) баштине и значајем њеног очувања. Старијим основцима и средњошколцима биће предочен и значај железнице за развој привреде и друштва.

Медија центар „Железнице Србије“ ад, у сарадњи са Железничким музејом, шесту годину заредом подржава ову међународну културну манифестацију организовањем изложби.

Изложба ће бити отворена у Галерији Железничког музеја од 12. септембра до 6. октобра, а током њеног трајања, радно време Музеја биће од 8 до 19 часова радним даном и од 10 до 16 часова викендом.

Информативни лист „Пруга“