Железнице Србије ад

Отворена изложба “Железничка станица Топчидер“: Бројна архивска грађа први пут пред очима јавности

 

„Железнице Србије“ ад се, у оквиру међународне манифестације „ Дани европске баштине“, представљају изложбом „Железничка станица Топчидер“ која је данас, 2. октобра, отворена у Свечаном салону станице Топчидер.

Изложба, представља богату историју ове железничке станице, од њене предаје у саобраћај 1884. године, до данас. Фотографијама и архивском грађом приказан је њен „пут“ од споредне станице, друге на прузи Београд-Ниш, станице из које су своја путовања отпочињали и завршавали чланови краљевске породице и полазне станице чувеног Титовог „Плавог воза“ до данас, када је она поново споредна станица на прузи Београд-Ниш и Београд-Бар.

На поставци су приказане фотографије из фонда не само Железничког музеја, већ и других музејских и архивских установа. У Свечаном салону станице Топчидер посетиоци могу видети велики број фотографија, које до данас никада нису биле изложене пред очима јавности.

 

 

 

 

 

 

 

Изложба ће бити отворена од 2. до 7. октобра, сваког дана од 10 -17 часова, уз кустоско вођење сваког дана сем уторка.

Организатор изложбе је Медија центар „Железнице Србије“ ад.

                

 

 

 

 

 

 

За више информација, као и за заказивање медијских и групних посета можете се обратити на број телефона +381 11 361-83-08 или на мејл medijacentar@srbrail.rs.

Видео прилог о станици Топчидер можете погледати овде.

Више о железничкој станици Топчидер прочитајте овде.

 

Информативни лист „Пруга“