Железнице Србије ад

Отворена изложба „Возом кроз Словенију“ у Железничком музеју

 

„Амбасада Републике Словеније препознала је значај ове изложбе не само у културолошком и етнолошком смислу, већ и због повезивања и развоја инфраструктуре, који и јесу најбитнији елементи за даљи развој читавог региона, па и осталих региона у Европи“, рекао је заменик амбасадора Републике Словеније Роман Вајкслер на отварању изложбе „Возом кроз Словенију“ у препуној галерији Железничког музеја.

„Драго ми је“, наставио је Вајкслер, „да је изложба организована баш овде, у Београду, где је половином прошлог месеца отворено седиште Транспортне заједнице земаља југоисточне Европе“ и додао да  железница спаја људе и да су доказ за то делегација Словенских железница из Љубљане, који су дошли да се са својим српским патрнерима договарају око продубљивања сарадње у наредном периоду.

Изложба  „Возом кроз Словенију“ аутора Блажа Кавчича и Јосипа Вебера,  организовало је Удружење Словенаца „Логарска долина“ из Панчева, а организацију су помогли амбасада Републике Словеније у Београду, Национални савет словеначке националне мањине у Србији, Друштво Словенаца „Сава“ „Словенске железнице“ д.о.о.  и „Железнице Србије“ ад.

 

 

 

 

 

 

У име домаћина госте је поздравио генерални директор „Железница Србије“ ад  Горан Аџић, који је  пожелео добродошлицу гостима из Словеније, подсећајући да Железнички музеј ускоро прославља седамдесети рођендан и улази  у осму деценију постојања.

„Жеља нам је да организовањем ове изложбе прикажемо српске железнице и на други начин, да железнице, осим огромних улагања у инфраструктуру и инфраструктурне објекте, возна средства, улажу и у музеј, културну баштину која припада свима“, рекао је генерални директор „Железница Србије“.

 

 

 

 

Председник Националног савета словеначке националне мањине у Србији Саша Вербич рекао је да и Национални савет и Друштво Словенаца „Сава“ у Београду настоје да сачувају ширину и богатство сарадње Србије и Словеније, а да железница представља симбол повезивања и мост између земаља, језика и култура.

„Жеља нам је да вас све поведемо на једно несвакидашње путовање возом кроз Словенију, да се путем уметничких фотографија људима приближе живописни пејзажи Словеније, подстакне их на путовања и обилазак места у којима су некада боравили и са носталгијом их се данас сећају“ казао је Јосип Вебер,  један од аутора изложбе.

Изложба „Возом кроз Словенију“ биће отворена до 23. октобра, а улаз у Железнички музеј је слободан.

Информативни лист „Пруга“