Железнице Србије ад

Отворена изложба „Тајне београдске станице“ у Железничком музеју

 

Изложба „Тајне београдске железничке станице“  отворена је данас, 15. априла, у галерији Железничког музеја у Београду, а одржава се  у оквиру међународне манифестације Belgrade Photo Month – BPM. Ово је друго учешће Медија центра „Железнице Србије“ ад на овој манифестацији као организатора изложбе.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ауторка, кустоскиња  Ивана Јовичић Ћурчић, истакла  је да изложба представља историју Железничке станице Београд, од припрема за градњу до данашњих дана. Поставка обухвата фотографије, новинске чланке , архивску грађу, као и историјске предмете који су коришћени на станици у прошлости. Приказане су, таакође, и уметничке слике из фонда Железничког музеја, за чији је настанак станица била инспирација.

-Фотографије и експонати део су фондова Железничког музеја, Музеја Југославије, Историјског музеја Србије, Музеја града Београда, Војног музеја, Ваздухопловног музеја, Народне библиотеке Србије, Архива Југославије, Завода за заштиту споменика културе града Београда, као и из приватне збирке г. Милоша Јуришића, нагласила је она.

 

 

 

 

 

 

 

 

Говорећи о Главној железничкој станици која је била инспирација за ову озложбу,  Ивана Јовичић Ћурчић је истакла да је од 1884. године,  када је изграђена,  „дочекивала и испраћала“ бројне личности из политичког и културног живота из целог света, али и обичне грађане. Станица „памти“ и две велике сахране, краља Александра и Јосипа Броза Тита.  За културно добро од великог значаја Главна железничка станица је проглашена 1983. године, нагласила је она.

Изложба ће бити отворена сваког дана од понедељка, 15. априла до петка , 19. априла 2019. од 9 до 15.30 часова.

Прилог телевизије РТС 1 о изложби у емисији КУЛТУРНИ ДНЕВНИК

Информативни лист „Пруга“