Железнице Србије ад

Изложба о историји железнице у Србији у склопу Десете међународне конференције ICROMA, RailBelgrade 2023.

 

 

Школовање железничара, железничари који граде пругу, прве парне локомотиве, „Летећи Београђанин“, „Оријент експрес“, „Плави воз“, али и најзахтевнија пруга у региону која повезује Београд и Бар, само су неке од тема које су биле приказане на изложби организованој поводом одржавања међународне конференције о моделирању и анализи железничког саобраћаја ICROMA, RailBelgrade 2023.

Мини-изложба о историјату и развоју железнице у Србији отворена је на Саобраћајном факултету у уторак, 25. априла. Изложбу су заједнички осмислили и припремили Медија центар „Железнице Србије“ ад и Железнички музеј са идејом да се у данима када ће бити приказана најновија светска научна достигнућа у области  железнице подсети на почетке изградње железнице и успостављње саобраћаја у овом делу Европе.

Председник одбора Конференције, проф. др Иван Белошевић, захвалио се Медија центру и Железничком музеју на делићу железничке историје који су „отргли“ из музејског фонда и приказали на паноима и позвао учеснике конференције да погледају изложбу.

Са историјатом  развоја железнице у Србији учеснике конференције упознао је директор Железничког музеја Страхиња Вуковић. Он је нагласио и значај Железничког музеја који у години када обележава јублеј – седамдесетогодишњицу прве музејске поставке „„Кроз историју југословенских железница“ – и даље представља један од најстаријих културних институција на Балкану који приказујући јавности техничка културна добра као део богатог националног наслеђа из прошлости, популарише железнички саобраћај.

     

Посетиоце изложбе поздравили су и председник Међународне асоцијације IAROR (International Association of Railway Operations Research), проф. др Роб Говерде, и проф. др Сањин Милинковић, председавајући програмском делу Конференције.

За учеснике конференције поред главног програма конференције планиране су додатне едукатвивне и стручне активности, међу којима су и техничке посете како би се учесници конференције упознали са капацитетима и начином функционисања железничког система у земљи домаћина. Техничка посета Железничком музеју планирана је  за петак, 28. април.

 

Информативни лист „Пруга“