Железнице Србије ад

Отворена изложба „130 година железничког здравства у Србији“

Изложба фотографија “130 година железничког здравства у Србији“ , којом започиње недеља обележавања тринаест деценија постојања Завода за здравствену заштиту радника ,,Железница Србије“ отворена је данас, 24. октобра, у свечаној сали општине Савски венац.

„Пролазећи кроз различите фазе развоја током своје дуге историје, Завод за здравствену заштиту радника железнице постао је данас једна од најквалитетнијих и најсавременијих медицинских установа у земљи, на коју се могу ослонити не само запослени на железници већ и остали грађани Србије – истакао је директор Завода проф.др Владо Батножић на отварању изложбе.

 
Он је нагласио да је непроцењив допринос железнице и железничког здравства у ослободилачким балканским и светским ратовима током 19. и 20. века на овим просторима. Велики допринос огледао се у организацији саобраћаја санитетских возова, који су служили за евакуацију рањеника са бојишта и у пружању прве помоћи.

Батножић је присутне подсетио на речи великог војсковође Радомира Путника који је, оцењујући значај железнице и санитетских возова у ослободилачким ратовима у Србији крајем 19. и почетком 20. века, рекао: „Србија је у то време имала три армије, а ја сам имао прилику и част да командујем и четвртом, а то је била наша железница“.

Према његовим речима, Завод данас запошљава 750 медицинских радника, који се уз пуну помоћ свог оснивача “Железница Србије” ад, организовано и плански брину о здрављу око сто хиљада осигураника. Међу њима је највише железничара, чланова њихових породица и железничких пензионера, као и других грађана Србије.

Посетиоце изложбе је поздравио и председник Скупштине општине Савски венац Немања Берић, који је истакао значај овог великог јубилеја железничког здравства.

На изложби у општини Савски венац изложено је око четрдесетак историјских фотографија на којима је приказан развој железничког здравства у Србији, а неке од њих потичу с краја 19. и почетка 20. века и до сада углавном нису биле јавно приказиване.

Изложба је отворена до 28. октобра у свечаној сали општине Савски венац.

Информативни лист „Пруга“