Железнице Србије ад

Отворен конкурс за најбоље име и лого новог брзог воза у Србији

 

 

Конкурс, под називом „Пусти инспирацију да те вози“, за најбоље име и лого новог брзог воза у Србији отворен је данас и трајаће до 21. фебруара, а најбоља идеја биће награђена са милион динара.

„Ово није обична конференција за новинаре нити само један у низу конкурса. Ово је ново место у историји железнице која је сто година била основ саобраћаја у Србији и која се враћа на место које јој припада,“ рекао је министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструкутуре Томислав Момировић, на конференцији за медије у Галерији Железничког музеја у Београду, поводом отварања Конкурса.

Он је нагласио да, поред војске, железница у Србији има најдужу традицију, подсетивши да је прва пруга Београд – Ниш почела да се гради давне 1881. године и да је вредност те инвестиције износила два државна буџета.

„Најбољи возови ће саобраћати најбржом и најбезбеднијом пругом у Југоисточној Европи“, рекао је Момировић и додао да ће та пруга повезати две престонице, Београд и Будимпешту, односно Србију са Европском Унијом“.

Он је истакао да следи даље повезивање брзом пругом Београда са Нишем и са Скопљем.

Министар Момировућ је позвао све, нарочито младе, да учествују на конкурсу и дају свој допринос креирању новог бренда у оквиру наше железнице.

„Галерија Железничког музеја је“, како је нагласио, „одабрана зато што је музеј – историја, тачка из које све почиње“. Уједно је честитао Железничком музеју 72 године постојања, будући да је 1. фебруар „рођендан“ Музеја.

 

 

 

 

 

 

Генерални директор компаније „Србија Воз“ Југослав Јовић, која је и расписала конкурс, изразио је задовољство што се железница данас враћа на место које јој припада. Он је нагласио је да ће брзи возови на новим пругама пружити посебне стандарде у превозу путника.

„Растојање од Београда до Новог Сада ће се прелазити за 36 минута возовима којима се управља на најсавременији и најбезбеднији начин, са преко 300 седишта, опремљеним бежичним интернетом и минибаром. Нови возови ће имати места посебно прилагођена особама са посебним потребама. Овом линијом ће саобраћати три ранга возова: интерсити, интерекспрес и регио. Од ранга воза зависиће и дужина путовања, која ће трајати од 36 минута за интерсити, до 50 минута за регио, рекао је директор „Србија Воза“.

Промотер конкурса, познати српски аутомобилиста Душан Борковић изразио је задовољство што ће овим возом имати прилику да се вози брзином од 200km/h, што је већа брзина од оне коју је он успевао да развије. Позвао је све младе и креативне људе да учествују на конкурсу и пошаљу своје оригиналне идеје.

Конкурс ће трајати од 1. до 21. фебруара, а право учешћа имају сви пунолетни грађани и правна лица Републике Србије која своје предлоге, у складу са техничким спецификацијама, доставе на адресу ucestvujem@pustiinspiracijudatevozi.rs . Победник конкурса ће бити проглашен 3. марта 2022. године, а наградни фонд износи милион динара. Резултати конкурса ће бити објављени на сајту www.pustiinspiracijudatevozi.rs.

Информативни лист „Пруга“