Железнице Србије ад

Отварање заједничке изложбе о историји мађарско-српских железница

 

У петак, 31. маја, у 18 часова, у Одељењу за културу Амбасаде Мађарске (Collegium Hungaricum, Грачаничка 14) свечано ће бити отворена изложба: „ЛУКСУЗНО ПУТОВАЊЕ ОД БУДИМПЕШТЕ ДО БЕОГРАДА: ЗАЈЕДНИЧКА ИСТОРИЈА МАЂАРСКИХ И СРПСКИХ ЖЕЛЕЗНИЦА“.

Уз подршку Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Републике Србије, а на иницијативу Одељења за културу Амбасаде Мађарске, изложбу заједнички организују Железнички музеј у саставу привредног друштва „Железнице Србије“ ад и Одељење за културу Амбасаде Мађарске – Collegium Hungaricum, Историјски парк Мађарске железнице, Техничко-транспортни музеј Мађарске, Фондација за историју железнице Сегедина.

Циљ ове изложбе јесте да се посетиоци приказивањем традиције и историје мађарско-српске железнице преко сачуваних фотографија, видео-записа, униформи, редова вожње, макета локомотива и возова подсете заједничке историје мађарских и српских железница, чији је развој имао изузетан значај на привредном, али и економском и културном плану. Изградња железничке пруге Будимпешта–Београд крајем 19. века и почетком 20. века допринела је јачању односа између два народа.

У оквиру изложбе, у Парку војводе Вука, 1. и 2. јуна биће постављена баштенска железница Историјског парка Мађарске железнице.

Изложба „Луксузно путовање од Будимпеште до Београда: Заједничка историја мађарских и српских железница“ биће отворена до 23. јуна, а улаз је слободан.

 

 

 

 

 

 

 

Информативни лист „Пруга“