Железнице Србије ад

Основан Савез за железничке иновације у Југоисточној Европи – СЕЕСАРИ

План Владе Србије је да железнице буду модерна компанија са развијеном инфраструктуром и због тога смо покренули  у протеклој години, осим реформи и  много пројеката  модернизације, реконструкције и рехабилитације пруга у вредности од 1,5 милијарди евра, а са новом рехабилитацијом пруге Београд-Будимпешта то је још близу милијарду евра.

Ово је тек почетак, има још много да се уради, а осим реализације пројеката треба да размишљамо о свакој врсти могућих иновација које можемо да применимо кад је реч о српским железницама, рекла је министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре проф. др Зорана Михајловић на оснивачком састанку Савеза за железничке иновације у Југоисточној Европи СЕЕСАРИ, одржаног 27. јануара у Београду.

Министарка је истакла и важност  регионалног  повезивања, што показује и присуство 60 учесника из 14 земаља на овом скупу,  као и могућност да се искористи положај Србије као транзитне земље.

-Влада је фомирала радну групу која има увид у пословање новоформираних железничких друштава и контролише њихов рад,а затим следи израда Изјаве о мрежи. Наредне две године године, одредиће се које су линије профитабилне, следи отварање тржишта, а то укључује и локалне самоуправе. Држава ће ове и следеће године давати субвенције, осим за „Србија Карго“, али је тенденција да се сведу на најмању меру, а да се истовремено привуку путници и роба, како би се побољшао положај железнице, казала је Михајловић.

Генерални директор УИЦ-а Жан Пјер Лубино је исказао задовољство присуством великог броја земаља учесница овог скупа, чиме је потврђен значај иницијативе за оснивање оваквог савеза у региону Југоисточне Европе, а који ће оснажити улогу железнице.

-УИЦ је дом свих железница, обухвата 240 железница из преко 100 земаља, рекао је Лубино и додао да ће развој железница омогућити привредни развој сваке земље, као и раст бруто друштвеног производа.Према његовим речима, железница, због својих предности, пре свега капацитета и мање потрошње енергије, представља окосницу савремене Европе. Кључ је да се обнови оно што постоји и да се инвестира у нове коридоре јер у региону Југоисточне Европе железница има значајну улогу као стратешки мост између Азије и Европе. Тако би порука овог скупа била да железница гради мостове, поручио је генерални директор УИЦ-а.

Генерални директор „Железница Србије“ Мирослав Стојчић је навео да су железнице региона показале да могу направити савез који ће бити усмерен на реализацију заједничких циљева, а уједно могу бити пример и осталим железницама које нису чланице савеза. Он је подсетио да су српске железнице у процесу реформи и да је у току реализација пројеката финансираних из руског кредита, а очекује се и нова испорука руских гарнитура, као и вишесистемских локомотива. Стојчић је, такође, указао и на значај пројекта изградње станице Београд центар која је отворена ових дана, а гради из средстава кувајтског кредита. Кад је реч о вишковима запослених, он је казао да ће свако друштво да искаже своје вишкове, а они ће се решавати израдом социјалног програма и преквалификацијом. Осим вишка запослених, израдом деобног биланса исказаће се и вишак имовине, као и дуговања.

Формирање Савеза озваничено је потписивањем Декларације о намерама коју су потписали Жан Пјер Лубино, Мирослав Стојчић и Петер Верлич, директор Прометног института из Љубљане, који је председавајући СЕЕСАРИ групе при УИЦ-у.
Верлич је подсетио да је од прошле године, када је одржан припремни састанак за оснивање Алијансе, направљен Стратешки и Акциони план овог Савеза.

-Наша визија је да постанемо важан играч у Југоисточној Европи, уз помоћ међународних организација и финансијских институција, рекао је Верлич и додао да овај регион обухвата 45.000км пруга, којима се превози 147 милиона тона робе и 350 милиона путника. Због тога, акциони план издваја приоритетне циљеве као што су развијање мреже великих брзина, улагања и нова решења у области путничког и робног превоза, ревитализацију регионалних пруга, унификацију техничких стандарда и развој социјалне компоненте, едукацију запослених и запошљавање младих, истакао је он.

Блаж Јеменшек из Прометног института у Љубљани је објаснио да се СЕЕСАРИ савез који се заснива на добровољном партнерству и могу му приступити и железнице које нису из Југоисточне Европе у статусу посматрача. Главни органи су Генерална скупштина, Управни одбор и Секретаријат.

Поруке које су упућене са оснивачког састанка Савеза за железничке иновације у Југоисточној Европи су подстицање развоја будућности железнице, коришћење расположивих фондова, постизање веће ефикасности и конкурентности железнице, стварање јединства железничке области и остваривање бржег протока људи и робе.

Оснивачки састанак СЕЕСАРИ организовали су „Железнице Србије“ и Словеначке железнице, под покровитељством Међународне железничке уније УИЦ, а радно председништво чинили су Ненад Кецман, извршни директор „Железница Србије“, Жељко Валентић из „Србија Воза“, Сајмон Флечер из УИЦ-а и Блаж Јеменшек из Прометног института из Љубљане.

Информативни лист „Пруга“