Железнице Србије ад

Основан Кластер железница за југоисточну Европу

Оснивачка конференција Кластера железница за југоисточну Европу одржана је данас, 10. фебруара у Београду. Присуствовало је 18 представника оснивача Кластера од преко 30 компанија, института и факултета из Немачке, Аустрије, Србије, Словеније, Хрватске и Босне и Херцеговине који чине ову организацију.

Кластер је, иначе, непрофитна организација чији је циљ умрежавање чланова на националном, регионалном и међународном нивоу. Иницијативу за њено оснивање дале су приватне компаније, које су и најбројније у њеном чланству, док сем дела Словеначких железница, ниједна национална државна железница још увек није чланица Кластера.

На оснивачкој конференцији усвојен је Правилник о раду Кластера и изабрани чланови председништва, које представља оперативно тело ове организације. Осим председништва, Кластер има и Скупштину и пет сектора.

Организатор конференције била је Мрежа за пословну подршку (БСН), а присуствовали су представници немачке амбасаде, аустријске спољно-трговинске коморе, представници „Србије Карго“, Дирекције за железнице и других иностраних и домаћих компанија, институција и факултета.

Информативни лист „Пруга“