Железнице Србије ад

Одржана комеморација Милутину Мркоњићу – Био је човек великог срца

 

 

Комеморација славном неимару Милутину Мрки Мркоњићу (1942–2021) одржана је данас у Великој сали Пословне зграде српских железница. Опроштајном скупу присуствовали су председник Скупштине Србије Ивица Дачић, први потпредседник Владе и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић, директори, бивши и садашњи, као и бројни сарадници, колеге и поштоваоци лика и дела Милутина Мркоњића.

 

Последњи поздрав легендарном министру, директору ЦИП-а и великом социјалисти упутили су његови најближи дугогодишњи сарадници: Милутин Игњатовић, директор Саобраћајног института ЦИП, Зоран Анђелковић, члан Скупштине „Железнице Србије“ ад, Миломир Минић, некадашњи директор ЖТП „Београд“ и Рајко Ковић, саветник генералног директора „Железнице Србије“ад.

-Милутин Мркоњић није био само велики грађевински инжињер, већ човек великог срца који је својој Србији желео напредак. Дипломирао је 1971. године на Грађевинском факултету у Београду. По завршетку факултета радио је у Бироу за студије и пројектовање железница, а од 1974. године био је руководилац Сектора за пројектовање. Године 1977. запослио се у Центру за истраживање и пројектовање, а његовим спајањем са Саобраћајним институтом постаје његов директор.

Био је руководилац обнове Србије испред Владе Србије после НАТО бомбардовања 1999. године. У Влади која је формирана након избора у мају 2012. године, Милутин Мркоњић је обављао функцију министра саобраћаја до реконструкције која је завршена 2. септембра 2013. године. Мркоњић је био велики визионар и многи његови пројекти су данас заживели захваљујући његовом ентузијазму и залагању, истакао је Милутин Игњатовић, директор ЦИП-а.

И некадашњи директор ЖТП „Београд“, Миломир Минић се потресним речима опростио од свог дугогодишњег пријатеља и колеге.

-Тешко ми је да прихватим реалност да се од Милутина растајем после 30 година нашег познанства. Волео је људе, волео је своју земљу и борио се за бољу будућност свих грађана. Мрка је био херој обнове земље после бомбардовања. Наш Милутин био је човек великог срца, истако је Минић.

 

Последњи поздрав колеги упутио је и Зоран Анђелковић који је истакао да је Мрка био велики градитељ и визионар, али спортиста који је обожавао кошарку.

-Да се дочекују наши славни спортисти на балкону била је његова идеја. Освајаче наших медаља из света кошарке, назвао је седам величанствених. Нашег Мрку памтићемо као човека од кога се могло много тога научити, присетио се и ових детаља из богатог живота и каријере Зоран Анђелковић.

-Када је Милутин, на нашим окупљањима својевремено  говорио о брзим пругама, ништа га нисмо разумели. Неколико година касније када нас је посао довео у железницу, тада смо добро разумели о чему је причао. Мрка је био човек испред свог времена. Силно је желео да српске железнице буду део европског система. Поред великог професионализма, знања и упорности у раду, наш Мрка је пре свега имао велику душу. Памтићемо га по добром, рекао је Ковић.

Комеморативни скуп завршен је речима из интервјуа који је Милутин Мркоњић ексклузивно дао за лист „Пруга“ поводом 15. септембра – Дана железничара, 2012. године:

Немамо право на нерад и одсуство амбиција

Потпуно сам сигуран да ће се железнице Србије у наредним годинама уклопити у општеприхваћени европски тренд који је најилустративније дефинисан тврдњом „да је са перманентним побољшањем железничке инфраструктуре могуће доручковати у Паризу, ручати у Амстердаму и вечерати у Лондону.“

Информативни лист „Пруга“