Железнице Србије ад

Од септембра ремонтованом пругом од Шапца до Лознице за 45 минута

 

У присуству потпредседнице Владе Србије и министарке грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре проф. др Зоране Михајловић, 28. марта у железничкој станици Петловача започета је реконструкција пруге Шабац – Брасина.
„ Данас је важан дан не само за овај крај, него за целу Србију. Почиње реконструкција 24 километара пруге између Шапца и Лознице“, рекла је потпредседница Владе и нагласила да је прошло седамдесет година од када је пруга изграђена и да је ово први ремонт од тада.

Према речима министарке, након реконструкције деоница Петловача – Лешница и Лозница – Горња Ковиљача, од Шапца до Лознице стизаће се за 45 минута, а успостављањем директне линије Београд – Лозница, путовање возом трајало би 2 сата и 15 минута.

„Почетком септембра, кад се заврши обнова ове пруге и када после 13 година буде успостављена железничка линија између Шапца и Лознице, поново ћу доћи овде да заједно са вама возом прођемо реконструисаном пругом. Јер све што радимо – све путеве, све пруге, мостове – радимо због наших грађанки и грађана и наше привреде“, рекла је Михајловићева и додала да је инфраструктура услов бржег развоја сваког дела Србије и останка младих у местима у којима су рођени.

„Нажалост, 15 година није се улагало у саобраћајну инфраструктуру у овом делу Србије, али Влада Србије сад улаже и у путеве и у железницу. Не само што крећемо у реконструкцију ове пруге, о којој сте разговарали и са председником Србије прошле године, него ћемо у 2019. кренути и у изградњу брзог пута Шабац – Лозница који ће бити завршен до 2020.“, рекла је Михајловићева.

 

 

 

 

 

 

 

 

Генерални директор „Инфраструктуре железнице Србије“ Мирољуб Јевтић рекао је да ће сви радови бити завршени у року и квалитетно:

„Даћемо све од себе да у планираним роковима урадимо све оно што смо пред нас поставили као циљ и што нам је поставила Влада Републике Србије. Обновићемо две деонице од по дванаест километара, и то Петловача – Лешница и Лозница – Горња Ковиљача. Поред тога, урадићемо рефлекторско осветљење у станици Брасина, реконструисати станицу Лозница и уредити стајалиште Мајур. Са свим услугама које ћемо реализовати и материјалима које морамо набавити, јер поред материјала са Коридора 10 треба да набавимо и део новог материјала, вредност радова ће износити око пола милијарде динара. Он је истакао да радове реализују новосадска компанија „ЗГОП“ и лазаревачки „Баувезен“.

Обележавању почетка радова присуствовали су и начелник Мачванског округа Драгослав Милановић и градоначелник Лознице Видоје Петровић, који су истакли да је ова пруга веома важна за грађане и привреду у том делу земље и да су сви срећни што ће поново моћи да путују возом ка Београду и Шапцу.

Вредност радова на реконструкцији укупно 24 километра пруге између Шапца и Брасине, и то на деоницама Петловача – Лешница и Лозница – Горња Ковиљача износи 335 милиона динара. У оквиру ремонта ове две деонице биће грађевински уређено и укупно 25 путних прелаза.

Рок за завршетак је 150 дана, а један од циљева реконструкције ове пруге јесте да се од 1. септембра 2018. године, после тринаест година, поново успостави путнички железнички саобраћај на релацији Шабац – Лозница.

Информативни лист „Пруга“