Железнице Србије ад

Од 21. марта српским пругама саобраћале само теретне композиције, а од данас возови спремни и за путнике

 

 

Од 21. марта када је на српским пругама у потпуности обустављен железнички путнички саобраћај, у складу са одлукама Владе Републике Србије донетим ради спречавања ширења заразне болести изазване вирусом Ковид 19, српским пругама саобраћали су само теретни возови и то свакодневно у просеку око 95 возова. До краја априла српским пругама саобраћало је укупно 4.363 теретна воза.

Од тог броја, у међународном робном железничком саобраћају саобраћало је укупно 1.283 теретна воза, а једини гранични прелаз преко кога теретне композиције нису пролазиле био је Богојево. У унутрашњем железничком саобраћају у поменутом периоду током ванредног стања било је укупно 3.080 теретних возова.

Највише теретних возова имао је „Србија Карго“, државни оператер у робном железничком транспорту, и то чак 3.451, док је шест приватних оператера у поменутом периоду имало на српским пругама укупно 912 теретних возова.

Највећи број возова саобраћао је на железничком правцу Суботица – Панчево – Прешево, затим на пругама Коридора 10, као и на барској прузи.

Теретним возовима на српским пругама у овом периоду превожене су сировине неопходне домаћој привреди за производњу, производи за потребе становништва, као и грађевински материјали и опрема за највеће и најзначајније инфраструктурне пројекте у Србији.

Захваљујући активностима запослених у „Инфраструктури железнице Србије“ у протеклих месец и по дана није било већих поремећаја у функционисању теретног железничког саобраћаја на пругама у Србији. Редовно су обављане све активности на одржавању железничке инфраструктуре како би теретни саобраћај на српским пругама и у отежаним условима функционисао по реду вожње, безбедно и без застоја.

Kaко би српске пруге спремно дочекале постепену нормализацију и безбедно обављање и путничког железничког саобраћаја од данас, „Инфраструктура железнице Србије“ предузела је у претходном периоду све мере неопходне да се 43 дана након потпуне обуставе путничког саобраћаја због пандемије вируса Ковид 19 он полако успоставио.

Пре поновног успостављања саобраћаја Централни оперативни штаб „Инфраструктуре железнице Србије“ донео је одлуку да се обави комплетан преглед свих пруга, па је током претходне недеље спроведена додатна, ванредна контрола железничке инфраструктуре у Србији, а посебно пруга Панчево – Орловат – Нови Сад, пруга Београдског железничког чвора, као и нишке и барске пруге. Током последње недеље априла мерна кола „Инфраструктуре железнице Србије“ обавила су мерења геометрије колосека и технички надзор над српским пругама.

У претходних месец и по дана иако није било путника, железнички објекти, посебно станице, одржавани су и дезинфиковани, а пре нормализације путничког железничког саобраћаја спроведене су активности на њиховом додатном чишћењу и дезинфиковању. Тако су крајем априла чишћене главна престоничка  железничка станица  Београд Центар, као и подземна станица Вуков споменик.

Све активности које су спровођене и које се обављају и даље спроводе се уз заштитну опрему, строго поштовање мере безбедности и заштите здравља на раду, као и одлука и препорука државних органа, руководства компаније и здравствене струке у условима ванредног стања, са циљем заштите здравља.

У складу са Одлуком Владе Републике Србије, од данас почиње постепено увођење путничких возова у унутрашњем саобраћају, а железничка компанија за превоз путника „Србија Воз“ предузела је све мере заштите, како путника, тако и возопратног особља.

То је подразумевало додатна чишћења возова, односно дезинфекцију подова, стаклених и металних површина, као и свих осталих површина са којима путници долазе у контакт приликом путовања.

Током путовања важиће и посебна правила како би се спречило ширење вируса Ковид 19, а то је обавезно коришћење заштитних маски и рукавица, држање растојања, а да би се то све спровело, осим обележја која постоје у возу, сва упутства путницима даваће кондуктери.

Информативни лист „Пруга“