Железнице Србије ад

Обележена лекарска слава Свети Врачи

 

 

У Заводу за заштиту радника „Железнице Србије“ 14. новембра обележена је лекарска слава Свети Козма и Дамјан, у народу позната и као Свети Врачи. Без обзира на свечаност, прегледи су обављани регуларно, као и сваки други дан.

Честитајући лекарску славу, Анита Димоски, помоћница министра грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре за интермодални и железнички саобраћај, пожелела је запосленима ове здравствене установе да још дуго славе и буду здрави како би могли да се брину о здрављу свих који раде у железничком сектору и од којих зависи безбедност оних који користе железницу.

  

Директор Завода прим. др Владо Батножић рекао је да већ сто четрдесет и једну годину здравство представља нераскидиви сегмент железнице и да данас Завод броји 639 запослених у 16 градова Србије.

„Као што сте могли да приметите, у току су грађевински радови  на реконструкцији зграде Завода. Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре издвојило је новчана средства како би ова зграда сачувала своју аутентичност и била пријатнија, како  запосленима, тако и пацијентима“, рекао је Батножић.

„Ове године почели смо са радом на  Магнетној  резонанци 1,5 Тесла и закључили смо анекс уговора са Републичким фондом за здравствено осигурање“, рекао је директор и наставио: „Због великог броја пацијената који се у Србији налазе на листи чекања за преглед на магнетној резонанци, Завод је организовао рад у две смене, а однедавно по захтеву Министарства здравља и у три смене и суботом, како бисмо омогућили пацијентима да што пре обаве неопходан преглед.“

   

„Почео је да ради и нов скенер, који је Заводу уступило Министарство здравља,  и ту смо  закључили  уговор са Републичким фондом за здравствено осигурање“, рекао је директор и наставио: „У овој установи могуће је урадити комплетну дијагностику, јер имамо нов мамограф и нов рендген. Захваљујући Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре знатан број медицинских апарата упутили смо у наше друге организационе јединице по Србији“, казао је директор и нагласио да велику захвалност дугује свим запосленима у Заводу који својим свакодневним и  несебичним радом и ангажовањем дневно прегледају преко 3.000 пацијената.

Прослави светковине која се сматра заштитницом лекара присуствовали су представници министарстава, државни секретари, саветници, директори железничких предузећа и здравствених установа, као и пријатељи ове медицинске установе.

  

Поводом лекарске славе Завод за здравствену заштиту радника „Железнице Србије“ снизио је за 15 посто цене лекарских прегледа за возаче старије од 65 година са Општине Савски венац. Уместо 2.100 динара, колико је до сада коштао, преглед за продужетак возачке дозволе плаћаће се 1.800 динара. По речима директора ове здравствене установе, преглед је детаљан и обухвата прегледе неуролога, офталмолога, психолога и специјалисте медицине рада. 

„У овој години обавили смо много бесплатних превентивних прегледа за грађане Општине Савски венац и много бесплатних прегледа у сарадњи са Министарством здравља, који се организују сваке суботе и недеље, чиме показујемо да и даље, континуирано бринемо о здрављу читаве нације“, закључио је прим. др Владо Батножић, директор Завода за здравствену заштиту радника „Железнице Србије“.

 

 

 

 

Информативни лист „Пруга“