Железнице Србије ад

Обележена двадесетогодишњица гранатирања воза на мосту у Грделичкој клисури

 

„Да успомене не бледе, а злочини не застаревају“

Oвог 12. априла у Грделичкој клисури, као и пре двадесет година, чули су се авиони. Данас са разгласа, као подсећање на онај злокобни дан када су „сарајевски“ мост, назван по омладинским бригадама које су га градиле, засуле гранате. Мост je бомбардован у тренутку док је њиме прoлазио међународни путнички воз број 393. На двадесетогодшњицу гранатирања воза организован је комемoративни скуп и обављен парастос жртвама.

Бројне делегације положиле су венце жртвама гранатираног воза, a међу њима су били и представници четири железничке компаније. У име „Железница Србије“ ад венац је положио председник Скупштине Зоран Анђелковић.

-Безобзирно гранатиран од стране НАТО агресора, воз је у трену претворен у пламену буктињу, животе су изгубили бројни путници и двојица железничара. Мост је срушен, а број жртава никад није утврђен, подсетио је у име железничара директор Цетра за реструктурирање железничке компаније „Србија Воз“ Бранислав Петровић.

-Зашто је за НАТО алијансу воз са путницима и железничарима био легитимни циљ и чиме их је угрожавао још увек не знамо, али знамо да је много људи овде изгубило животе. Знамо ,такође, да су возови и мостови синоним за повезивање људи и симболи слободе, живота и креатања.

– Са овог места и овог комеморативног скупа поручујемо, да ћемо чувати успомену на све жртве НАТО агресије, на железничаре и путнике који су овде погинули, јер успомене не бледе, а злочини не застаревају. Данас, са овог места поручујемо да се наше речи запамте и да се никада и никоме овако нешто не понови, рекао је Петровић.

Машиновође Бобан Костић и Горан Микић, као и кондукер Драган Ћирић примили су од представника „Србија Воза“ и „Србија Карга“ сатове и пригодне поклоне као подећање да ће Железница и железнчари увек бити уз њих.

-Данас би сви они, који су изгубили животе, били међу нама. И после двадесет година, агресија која је задесила нашу земљу не престаје да боли. Учињена је велика неправда коју смо можда опростили, али нисмо и нећемо је заборавити, рекао је градоначелник Лесковца Горан Цветановић и додао, да је наша дужност да се сећамо оних који нису са нама, како се њихова судбина не би поновила.

На мосту, поред кога се сада налази симболично спомен облежје са текстом „Не треба се бојати људи већ нељудског у њима“, 12. априла 1999. године, према званичним подацима, погинуло је 15 путника међу којима и железничари Зоран Јовановић и Петар Младеновић и рањена су 44 лица. Тачан број настрадалих никада неће бити утврђен.

Комеморативни скуп је и ове године отпочео заустављањем воза испред „сарајевског“ моста, а завршен је његовим проласком уз звук сирене. Тако железничари, традиционално, одају пошту свим жртвама погинулим на овом месту, али и жртвама у свим дејствима НАТО авијације 1999. године.

Информативни лист „Пруга“