Железнице Србије ад

Oбележен почетак радова на прузи Ниш–Брестовац: Ниш је центар балканских железничких коридора

 

Председник Републике Србије Александар Вучић и председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен присуствовали су, 30. септембра, у Доњем Међурову, обележавању почетка радова на модернизацији и рехабилитацији пруге Ниш–Брестовац на међународном железничком Коридору 10.  Обележавању почетка радова ове деонице, која је део будуће брзе Београд–Ниш–Прешево, присуствовали су министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић, министарка за евроинтеграције Јадранка Јоксимовић, директор Коридора Србије Александар Антић,  градоначелница Ниша Драгана Сотировски, представници српских железничких компанија и бројни други гости.

„У Доњем Међурову гради се пруга од 23 км, коју ће 75 одсто финансирати Европска унија. То је за нас огроман новац, велики подстрек и поштовање. Ова пруга и пут су важни и за нас и за Европу. Дугујем огромну захвалност госпођи фон дер Лајен, што је данас дошла у Ниш, који нама постаје центар, средиште свих балканских коридора, постаје балканска раскрсница“, истакао је председник Вучић том приликом.

Он је додао да је пруга Ниш–Брестовац важна за нас али и за Европу, јер нас међусобно повезује. Пруга иде од Беча, Будимпеште, преко Новог Сада Београд, Ниша, до Скопља, Солуна, Атине.

„За нас је важна јер спаја Ниш са Лесковцем,  Лесковац са Врањем, а затим наравно и са Северном Македонијом  и Грчком. То ће бити један од најважнијих путева који спаја југ и централну Европу, југ и север Европе“, казао је Вучић.

Председник је најавио да ће ускоро бити потписан и уговор за пругу Београд–Ниш, а вредност радова биће око 1,8 милијарди евра.

Он је подсетио да су наши возови овом пругом до сада ишли између 26 и 40 километара на сат, а  сада ће на овој деоници моћи да саобраћају и 120 километара на сат.

„Увелико водимо разговоре и ускоро ћемо потписати  уговоре за прву деоницу између Београда и Ниша. То је укупно 243 километара, а 230 километара радимо са Европском комисијом. То је око 1,8 милијарди евра и добијамо огромна бесповратна финансијска средства од Европске уније. То значи да ћете пругом Београд–Ниш моћи да путујете два сата“, нагласио је он.

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен истакла  је да присуствује посебном тренутку отпочињања радова на деоници железничког Коридора 10, који повезује Србију са Аустријом и Грчком. Додала је да је Србија већ превалила дуг пут ка чланству у ЕУ , забележила невероватан напредак и залагање последњих година и унапредила услове у различитим секторима. Она је поручила да снажно подржава европске интеграције Србије.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Модернизација и рехабилитација пруге Ниш – Брестовац

Укупна дужина пруге обухваћене пројектом модернизације и рехабилитације је 22,8 километра. Пројектом је предвиђен комплетан ремонт и модернизација доњег и горњег строја пруге са објектима на том делу пруге, модернизација електровучних постројења, комплетних електротехничких постројења (телекомуникације и сигнално сигурносни уређаји) и електроенергетских постројења.

Модернизација пруге Ниш – Брестовац, обухвата изградњу осам нових армирано-бетонских мостова, на месту постојећих који ће бити уклоњени и у грађевинском делу, то је  најсложенији део пројекта. Радовима ће бити обухваћена и реконструкција дванаест пропуста и три подвожњака.

Пројектом модернизације ове пруге предвиђена је испорука и уградња 12 електронских путних прелаза, чиме ће осигурање на свим путним прелазима на овој деоници бити подигнут на највиши ниво.

Модернизација обухвата и комплетан ремонт станичних колосека у станицама Међурово и Дољевац, изградњу јавног осветљења службених места, перона и станичних тргова у Међурову, Белотинцу и Дољевцу, као и изградњу перона и осветљења у четири железничка стајалишта између Ниша и Брестовца. У Међурову и Белотинцу биће изграђени и подходници.

 

 

 

 

 

 

 

 

Финансирање из ИПА фондова и буџета Србије

Радови на модернизацији и рехабилитацији једноколосечне електрифициране пруге Ниш – Брестовац, која је део међународног железничког Коридора 10 кроз Србију, на правцу Ниш – Прешево – државна граница са Северном Македонијом, биће завршени у јуну 2023. године.

Вредност уговора је 59.850.000 евра, а финансирање је обезбеђено из бесповратних средстава ИПА фондова и буџета Републике Србије. Од укупне вредности инвестиције за реконструкцију пруге Ниш- Брестовац, из ИПА фондова финансира се 44.076.000 евра, док из буџета Републике Србије издвајање је 15.774.000 евра.

Извођач радова на модернизацији и реконструкцији пруге Ниш – Брестовац је конзорцијум бугарских компанија «Trace Group Holding PLC“ и „Balkantel“.

 

Модернизација пруге Ниш–Димитровград до 2024. године

Председник Вучић је рекао да се од европских грантова финансирају и радови на прузи од Ниша до Димитровграда. Он верује да ће до 2024. године бити завршен пројекат модернизације пруге Ниш–Димитровград од 108 километара. Модернизација подразумева електрификацију пруге, као и изградњу нове, једноколосечне електрифициране обилазне пруге.Тиме ће се железница изместити из центра града, што су грађани Ниша и тражили.

„Европска инвестивиона банка нам финансирањем помаже изградњу пруге Ниш –Димитровград, посебно дела пруге Сићево–Станичење–Димитровград, што је од огромног значаја јер је то коридор. За нас су важни Ниш, Бела Паланка, Пирот, Димитровград. Али је важно што ће до Софије и Истанбула  моћи да иду они из Беча, Будимпеште, Минхена и сваког другог града из централне Европе, управо преко Београда, Ниша и Пирота уз подршку Европске уније, додао је Вучић.

Укупна вредност пројекта је 268,3 милиона евра и сва потребна средства су већ обезбеђена. Кредитна средства Европске инвестиционе банке износе 134 милиона евра, донаторска средства Инвестиционог оквира за Западни Балкан намењена инвестиционој реализацији пројеката који доприносе инфраструктурном повезивању у региону износе око 73,04 милиона евра, а Србија обезбеђује око 61,24 милиона евра

 

Информативни лист „Пруга“