Железнице Србије ад

eng-flagSR eng-flagEN

ОБАВЕШТЕЊЕ! Од данас можете погледати први број научно-стручног часописа „Железнице“

Научно-стручни часопис „Железнице“ поново је изашао након пуних једанаест година.

„Железнице“ овај пут излазе као часопис „Железница Србије“, а његово поновно излажење резултат је ентузијазма и сарадње „Железница Србије“ ад и Друштва дипломираних инжењера железничког саобраћаја Србије (ДИЖС), које је и његов издавач.

У првом овогодишњем броју, у тиражу од 300 примерака, поред уводних речи главног уредника проф.др Милана Марковића и председника ДИЖС-а Данка Трнинића, објављен је и интервју са генералним директором „Железница Србије“ ад Мирославом Стојчићем.

Поред тога, у часопису су објављени радови Мирослава Пејића, др Сањина Милинковића и др Славка Весковића „ Симулациони модели за анализу организације саобраћаја возова на индустријској железници „ТЕНТ“,Ненада Кецмана и др Животе Ђорђевића „Реструктурирање Железница Србије ад“, мр Рајка Ковића „Оптимизација пројектног портфолија у фирмама железнице“, затим др Снежане Младеновић, др Славка Весковића, др Слађана Јанковића, Славише Аћимовића и др Ирине Брановић „Софтвер за решавање поремећаја у железничком реду вожње“, Жељка Стевића, др Марка Васиљевића, др Гордана Стојића и др Илије Танацкова „Интегрисани Фази модел за решавање локацијског проблема“, и најзад др Животе Ђорђевића и Јована Тепића „Модел за унапређење одржавања железничких возних средстава применом дијагностичких система“, као и мр Жељка Валентића „Међународне железничке организације: настанак – утицај на железнице – прилагођавање окружењу“.

Подсећамо, да је часопис под називом „Саобраћај“ основало Министарство саобраћаја ФНРЈ, да би га 1949. године преузело Министарство железнице ФНРЈ, а часопис наставио да излази под називом „Железнице“. „Железнице“ су излазиле све до 2005. године, када је изашао последњи двоброј, након чега је часопис престао да излази.

Информативни лист „Пруга“

Часопис „Железнице“