Железнице Србије ад

ОБАВЕШТЕЊЕ! Од данас можете погледати први број научно-стручног часописа „Железнице“

Научно-стручни часопис „Железнице“ поново је изашао након пуних једанаест година.

„Железнице“ овај пут излазе као часопис „Железница Србије“, а његово поновно излажење резултат је ентузијазма и сарадње „Железница Србије“ ад и Друштва дипломираних инжењера железничког саобраћаја Србије (ДИЖС), које је и његов издавач.

У првом овогодишњем броју, у тиражу од 300 примерака, поред уводних речи главног уредника проф.др Милана Марковића и председника ДИЖС-а Данка Трнинића, објављен је и интервју са генералним директором „Железница Србије“ ад Мирославом Стојчићем.

Поред тога, у часопису су објављени радови Мирослава Пејића, др Сањина Милинковића и др Славка Весковића „ Симулациони модели за анализу организације саобраћаја возова на индустријској железници „ТЕНТ“,Ненада Кецмана и др Животе Ђорђевића „Реструктурирање Железница Србије ад“, мр Рајка Ковића „Оптимизација пројектног портфолија у фирмама железнице“, затим др Снежане Младеновић, др Славка Весковића, др Слађана Јанковића, Славише Аћимовића и др Ирине Брановић „Софтвер за решавање поремећаја у железничком реду вожње“, Жељка Стевића, др Марка Васиљевића, др Гордана Стојића и др Илије Танацкова „Интегрисани Фази модел за решавање локацијског проблема“, и најзад др Животе Ђорђевића и Јована Тепића „Модел за унапређење одржавања железничких возних средстава применом дијагностичких система“, као и мр Жељка Валентића „Међународне железничке организације: настанак – утицај на железнице – прилагођавање окружењу“.

Подсећамо, да је часопис под називом „Саобраћај“ основало Министарство саобраћаја ФНРЈ, да би га 1949. године преузело Министарство железнице ФНРЈ, а часопис наставио да излази под називом „Железнице“. „Железнице“ су излазиле све до 2005. године, када је изашао последњи двоброј, након чега је часопис престао да излази.

Информативни лист „Пруга“