Железнице Србије ад

OБАВЕШТЕЊЕ! Бесплатним прегледима за превенцију можданог удара

Поводом Националног Дана борбе против можданог удара, градска општина Савски венац и  Завод за здравствену заштиту радника „Железнице Србије“ организују у петак, 9.јуна, бесплатне прегледе у простријама Завода.

У Заводу за здравствену заштиту радника „Железнице Србије“, који се налази у Савској 23 у Београду, од 7 до 14 часова грађани могу обавити лекарске прегледе везане за превенцију ове болести. Прегледи обухватају: мерење шећера у крви, ултразвук крвних судова врата, преглед неуролога, као и контролу крвног притиска.

Заинтересовани суграђани преглед могу заказати на телефон 011 3611- 581 од 7 до 14 часова.

Дан борбе против можданог удара, стручна јавност је 2007. године уврстила је у Национални календар здравља. У Србији је мождани удар први узрок скраћења животног века у женском, а други у мушком делу становништва. Једна трећина болесника која доживи мождани удар умире, друга трећина преживљава са различитим тешким последицама и трајном неспособношћу за самостални живот, а само једна трећина се враћа ранијим активностима и нормалном животу.

Како би се ризици попут: високог крвног притиска, пушења, болести крвних судова, стреса и других хроничних болести, који представљају опасност за мождани удар, спречили саветују се превентивни прегледи. Стручњаци , такође,саветују здрав начин исхране, редовну контролу крвног притиска, смањење телесне тежине и физичку активност.

Мождани удар је трећи у свету водећи узрок смрти и први узрок инвалидитета.

Ово је још једна у низу акција коју ће  „Завод за здравствену заштиту радника Железница Србије“ организовати ове године, у оквиру националних и међународних кампања. Циљ ових акција је подизање целокупног здравственог стања становништва у нашој земљи.

Информативни лист „Пруга“