Железнице Србије ад

Нови железнички ред вожње ступио на снагу 9. децембра

 

Нови ред вожње на српским пругама ступио je на снагу 9. децембра и важиће до 14. децембра 2019. године, саопштено је из железничке компаније „Инфраструктура железнице Србије“. По новом реду вожње, на око 721 километар пруга, брзина возова биће између 100 и 120 километара на сат, а повећано је и осовинско оптерећење на пругама: Рума-Шабац-Брасина, Нови Сад – Зрењанин и Пожаревац – Мајданпек – Прахово Пристаниште. Најзначајнија новина је, да је на деоници Ресник – Младеновац – Велика Плана Коридора 10, где је осовинско оптерећење било 20 тона по осовини, осовинско оптерећење повећано на 22,5 тона.

-Захваљујући пројектима изградње и модернизације српских железница у протеклих пет-шест година, уз пуну подршку и помоћ Владе Републике Србије и Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, данас на српским пругама имамо око 40 деоница на којима наши возови могу да развију максималну брзину између 100 и 120 километара на сат – изјавио је генерални директор „Инфраструктуре железнице Србије“ Мирољуб Јевтић који је са сарадницима, током ноћи преласка на нови железнички ред вожње, обишао железничке чворове Суботица, Нови Сад и Београд.

По новом реду вожње, брзинама између 100 и 120 километара на сат, возови могу да саобраћају и на деоницама између Батајнице и Шида, на нишкој и барској прузи, на релацији Панчевачки мост – Панчево Главна, али и на пругама Пирот – Димитровград, Футог – Оџаци, Каравуково – Богојево и Краљево – Чачак.

Tоком наредне године настављају се радови на изградњи пруге за велике брзине између Београда и Новог Сада. Предстоји, такође, почетак радова на реконструкцији пруга Ниш – Димитовград из кредита Европске инвестиционе банке, Ниш – Брестовац из ИПА фондова и Јајинци – Мала Крсна, из кредита Европске банке за обнову и развој. Повећању брзина на српским пругама, допринос ће дати и наставак реализације пројекта реконструкције регионалних пруга у Србији.

Захваљујући пројектима реконструкције и модернизације железничке инфраструктуре у Србији, унапређује се квалитет железничке услуге и стварају услови за бржи, бољи и безбеднији путнички и теретни железнички саобраћај, за добробит привреде и грађана Србије.

У протеклих годину дана „Инфраструктура железнице Србије“ осигурала је пет путних прелаза најсавременијом аутоматском опремом. По први пут је почело опремање путних прелаза рефлекторским осветљењем, видео надзором и вибро тракама, а већи број путних прелаза грађевински је уређен. У наредној години, средствима из кредита Европске банке за обнову и развој, 25 путних прелаза биће опремљено видео надзором и рефлекторским осветљењем. Поред тога, средствима Светске банке од 13 милиона долара, савременим осигурањем биће опремљено 60 путних прелаза широм Србије, а план је да тендерске процедуре за овај посао започну већ у марту наредне године.

 „Инфраструктура железнице Србије“ отпочела je и реконструкцију станичних зграда, у коју је током 2018. године уложила сто милиона динара, а акција ћe бити настављена и у наредној години.

У путничком железничком саобраћају од 9. децембра свакодневно ће на српским пругама саобраћати укупно 400 возова, од чега 24 међународних и пограничних, 239 даљинских и локалних у унутрашњем саобраћају, 134 БГ Воза и три агенцијска. Једини оператер у путничком саобраћају је железничка компанија „Србија Воз“.

Како је саопштено из железничке компаније “Србија Воз”, у новом реду вожње међународни возови полазиће из станице Београд Центар и то: за Будимпешту у 11:13 и 21:15 часова, за Беч у 7:13 часова, за Шварцах у 10:55 часова и за Љубљану у 21:00 час. Из станице Топчидер међународни возови саобраћаће за Бар у 9:00 и 21:10 часова током целе године, као и сезонски возови за Солун у 18:35 часова и Софију у 9:12 часова.

Због најављених инфраструктурних радова на новосадској прузи неће саобраћати међународни сезонски воз из Суботице за Бар.

У унутрашњем саобраћају, предвиђени су поласци брзих, регио и путничких возова.

Возови из система БГ:ВОЗ на релацији Овча-Батајница саобраћаће у интервалу од 60 минута. Возови на релацији Ресник-Овча саобраћаће до и од Панчевачког моста и то радним данима и суботом до 12:00 часова, у интервалима од 30 минута, а суботом после 12:00 часова и недељом, у интервалу од 60 минута.

У теретном саобраћају на српским пругама, у наредних годину дана, биће укупно пет превозника, што је за два више него прошле године. На добијање дозвола и траса, за организацију робног железничког транспорта,
чека већи број оператера.

Информативни лист „Пруга“