Железнице Србије ад

Нови железнички ред вожње ступио на снагу 15. децембра

 

 

У недељу, 15. децембра 2019. године, на српским пругама ступио је на снагу нови железнички ред вожње, који ће важити до 12. децембра 2020. године.

Железнички саобраћај на српским пругама по  новом реду вожње  у наредних годину дана одвијаће се у условима највећих и најзначајнијих радова на реконструкцији и модернизацији железничке инфраструктуре у нашој земљи деценијама уназад, за које је Влада Републике Србије обезбедила више милијарди евра, што ће допринети да српске железнице постану интегрални део европских железница.

По новом реду вожње у путничком железничком саобраћају свакодневно ћемо имати 353 воза на међународним и домаћим релацијама. Од тог броја, свакодневно ћемо имати у међународном саобраћају 24 поласка, у унутрашњем даљинском и локалном 229, а у београдској градској железници БГ Воз сто полазака свакога дана.

Међународни путнички саобраћај

Из Србије ће и по новом реду вожње међународни путнички возови директно саобраћати до Грчке (Солун), Мађарске (Будимпешта), Црне Горе (Бар), Бугарске (Софија), Словеније (Љубљана) и Хрватске (Загреб), а из ових градова и до бројних других европских метропола. И наредне године јутарњи и вечерњи возови ће између Србије и Црне Горе саобраћати на релацији Топчидер-Бар-Топчидер, док ће возови за Солун и Софију и по новом реду вожње саобраћати само током летње сезоне, такође из железничке станице Топчидер.

Свакога дана ће по један воз саобраћати између Новог Сада и Будимпеште, као и између Београд Центра и Загреба, док ће воз између Београд Центра и Љубљане преко Шида, Загреба и Добаве саобраћати у периоду од 15. децембра ове године до 13. јануара 2020. године, као и у периоду од 20. јуна до 15. септембра 2020. године.

У пограничном саобраћају свакодневно ће саобраћати по два воза између Богојева и Ердута, а по један између Димитровграда и Софије.

Унутрашњи путнички саобраћај

У унутрашњем путничком саобраћају свакодневно ће на српским пругама бити 229 возова. Из железничке станице Београд Центар свакога дана ће полазити пет возова за Вршац, по четири за Ниш и Ужице, два за Ваљево и по један за Сремску Митровицу, Пријепоље Теретну, Лесковац, Шид, Лапово и Зворник.

Највећу новину у унутрашњем путничком саобраћају свакако представља новоуведени воз између Београд Центра и Зворника, који ће из Зворника полазити у 7.20 сати и у главни град стизати у 11.46 сати, а у повратку кретати из станице Београд Центар у 14.02 сати и стизати у Зворник у 18.14 сати.

БГ Воз

Београдска градска железница БГ Воз сваког радног дана ће имати сто полазака на територији српске престонице. Новина је увођење у саобраћај БГ Возова на релацији Лазаревац – Ресник – Овча – Лазаревац, поред већ постојећих линија Овча – Батајница – Овча, Ресник – Овча – Ресник и Младеновац – Београд Центар – Младеновац. Између Ресника и Овче, односно Батајнице и Овче БГ Воз ће саобраћати на сат времена, док ће у шпицевима ићи нешто чешће и то на 20, односно 30 минута.

Теретни железнички саобраћај

И док је у путничком железничком саобраћају и даље само један оператер, државна компанија „Србија Воз“, у робном транспорту поред државне компаније „Србија Карго“, већ на српским пругама имамо још шест превозника, али и још три компаније које железнички транспорт обављају само за сопствене потребе.

По новом реду вожње на српским пругама ће бити 2.148 теретних возова, што је за 337 више него у досадашњем реду вожње. Број међународних теретних возова повећан је за 58, и то на граничним прелазима Шид – Товарник, Суботица – Келебија, Вршац – Стамора Моравита и Димитровград – Калотина Запад. На граничном прелазу Суботица – Келебија и приватни превозници добили су међународне пограничне теретне возове, а у складу са потребама превозника конструисана је и нова траса између Хрватске и железничке станице Нови Сад Ранжирна, преко граничног прелаза Богојево – Ердут.

У унутрашњем робном саобраћају број возова по новом реду вожње повећан је за 176, а чак пет оператера имаће од недеље више возова на домаћим релацијама него до сада.

 

Информативни лист „Пруга“