Железнице Србије ад

Нова пруга, нови модерни возови – нова слика модерне Србије

 

•Председник Србије Александар Вучић и мађарски премијер Виктор Орбан путовали првим брзим возом до Новог Садa •Најновији даблдекер воз StadlerKISS” стигао до војвођанске престонице за 33 минута •Најављен завршетак изградње брзе пруге до Будимпеште до 2025. године

Пруга Београд – Нови Сад, деоница међународне брзе пруге Београд–Будимпешта, пуштена је у саобраћај 19. марта, а у првом брзом возу на тој релацији названом „Соко” били су председник Србије Александар Вучић, премијер Мађарске Виктор Орбан, чланови Владе Србије, представници српских железничких компанија и бројни новинари. На првом путовању ка овогодишњој Европској престоници културе били су и представници компанија које су изводиле радове на пројекту изградње и реконструкције пруге за велике брзине између Београда и Новог Сада – кинеских компанија „China Railway International Company“ и „China Communications Construction Company“, компаније РЖД „Интернешнел“, као и домаћих фирми, подизвођача радова.

Пре поласка воза ка Новом Саду, у станици Београд центар, председник Србије уручио је мађарском премијеру возну карту, чиме су на симболичан начин најавили ново поглавље у историји српских железница.

 

 

 

 

 

 

 

 

Брза пруга исписује ново поглавље у историји Србије

Председник Србије Александар Вучић прокоментарисао је током вожње да не може да сакрије радост што је Србија добила прву брзу пругу. „За ово живите, ово је за нас историја”, додао је Вучић. Он је истакао да ће та пруга бити и симбол пријатељства и сарадње Србије и Мађарске.

„Виктор Орбан је рекао да је ово нова ера за нас, и заиста јесте. Стижемо до Новог Сада за 33 минута”, истакао је он и додао је да ће пруга додатно зближити Србе и Мађаре, као и да ће када буде готова цела пруга до Мађарске, моћи из Београда да се стигне тамо за само два сата и 40 минута.

„Ово је невероватно, пруга ће пуно да значи за посао, биће веза између јужне и централне Европе”, рекао је Вучић и захвалио премијеру Мађарске Орбану који је констатовао да Србија и Мађарска сада имају много бољу сарадњу и да само сарадњом између држава може да се успе у будућности.

Вучић је током вожње истакао да се уопште не осећа у возу да се иде великом брзином и да људи заиста могу да уживају, не само у вожњи већ и у прелепој природи на путу до Новог Сада.

Најсавременија даблдекер композиција Stadler ”KiSS” кренула је из станице Београд центар у 11.20 сати и стигла у Нови Сад за 33 минута, тачније у 11.53, где је уприличен свечани дочек испред реконструисане железничке станице у Новом Саду.

 

Обраћајући се окупљенима председник је поручио да Србија на овај начин иде у будућност и да је та пруга симбол напретка наше земље. „На почетку нашег пута налазила се као сабласна препрека парадигма са великим словом П о Србији која стално касни и захвалан сам грађанима Србије што смо имали храбрости да се упутимо пут будућности и да рушимо такве парадигме стварајући имиџ једне нове и модерне Србије, која ће бити мотор економског развоја овог дела Европе“, рекао је Вучић и додао:

„Део наших снова почео је да се остварује“.

Председник је рекао да путовање омогућава да обогатимо животе новим искуствима и научимо да поштујемо нове културе, као и да успоставимо пријатељства и допринесемо међународној сарадњи и миру широм света. И не само то, заваљујући број прузи Србија ће наставити да привлачи инвестиције и раднике и пријатеље као што је Виктор Орбан.

„Видео сам ред вожње од пре десетак година када се од Београда до Новог Сада путовало сат и 45 минута, ако воз уопште и крене, док данас Србија пушта у саобраћај најмодернију железничку деоницу у Европи, с најбољом опремом и системима. Заједно са Србијом градили су је кинески и руски партнери, надзор спроводили Немци, а возове испоручили Швајцарци, док је све то стабилна и јака Србија поштено платила“, рекао је Вучић.

Председник је нагласио да су модерни возови који јуре 200 километара на сат будућност Србије и да ће ускоро они ићи не само од Београда до Новог Сада, већ и до Ниша и Суботице.

Напоменуо је да је свет суочен геполитичким превирањима и енергетском кризом која прети да паралише све светске економије, као и да железница има велики значај за снагу привреде сваке земље.

„Железница је најбезбеднији, најповољнији и најбољи начин за копнени транспорт људи и робе и захваљујем свима који су доприносили развоју железнице: Минићу и Анђелковићу, Зорани Михајловић, Синиши Малом, Томиславу Момировићу, Ани Брнабић, Мировићу, Вучевићу, Радојичићу, Весићу и многим другима.

Ако наставимо овим ударничким темпом, цела Србија биће у наредих неколико година премрежена најмодернијом пругом“, рекао је Вучић.

Он је скренуо пажњу на то да је Орбан највише допринео стварању искреног пријатељства Срба и Мађара и посебно истакао улогу Иштвана Пастора и његов велики труд у стварању братских односа два народа.

„Увек је било поштовања, али и мало подозривости између Срба и Мађара и тога данас више нема“, рекао је Вучић и поручио: „Србија је трајно посвећана миру, сарадњи и просперитету и надам се да ће ова пруга допринети тим трајним људским вредностима. Нека живи српско-мађарско пријатељство!

Виктор Орбан је у Новом Саду, обраћајући се окупљеним грађанима, поручио и да ће се упркос свим изазовима сачувати српско-мађарско пријатељство, као и мир, у којем ће се остваривати заједнички планови. „Ово је ваш велики дан и ми Мађари вам на томе искрено честитамо“, рекао је Орбан. Он је констатовао да су у протеклих 70 година земље повезиване у правцу исток-запад, а у међувремену се заборавило колико је важно да се повежу територије у правцу север-југ. „Тако се дошло до једне недоличне ситуације, да је требало много сати да се из вашег дивног главног града Београда стигне до Будимпеште. То није нормална ствар у 21. веку. Са председником Вучићем смо сачинили савез, а у том савезништву желимо да променимо ту ситуацију, и ова пруга је један доказ“, поручио је Орбан. Како је рекао, повезивањем две земље, две престонице, олакшава се живот и Србима и Мађарима. Он је навео да су и Мађари и Срби народи са тешком историјском судбином, али као резултат сарадње са председником Србије, два народа су данас врло блиска и никада пријатељство између Срба и Мађара није било блиско као сада. И овај данашњи дан је доказ да ћемо нас двојица урадити много фантастичних ствари, рекао је Орбан и додао да су радови у Србији брже напредовали, али је обећао да ће до 2025. линија Београд–Будимпешта бити у функцији.

Радост због отварања пруге са новинарима је поделила и Ана Брнабић речима да смо раније брзу пругу могли само да сањамо.

   

 

„Причамо колико је данас Србија другачија земља, и ићи ћемо брзим возом у будућности и до Ниша и Прешева. Србија је сада друга земља и како каже министар Момировић – Србија је сада Западна Европа“, рекла је премијерка.

Највећи и најзначајнији инфраструктурни и инвестициони пројекат у региону

Изградња брзе пруге Београда–Будимпешта највећи је и најзначајнији инфраструктурни пројекат у овом делу Европе, а вредност радова на делу пруге од Београда до Новог Сада је 935 милиона долара.

Будућа брза пруга до Будимпеште део је глобалне иницијативе Кине „Појас и пут“ за инфраструктурно повезивање Европе и Азије, а када буде завршена, возом ће се на тој релацији путовати мање од три сата.

Радови у Србији почели су августа 2017. изградњом највећих инфраструктурних објеката на траси пруге, тунела и вијадукта „Чортановци“ на деоници Стара Пазова – Нови Сад, коју је градила компанија РЖД „Интернешнел“. Вредност целог пројекта градње пруге за велике брзине кроз Србију од Београда до Суботице (Келебије) износи око 2,2 милијарде долара, а финансирање је обезбеђено из кредита Руске Федерације и кинеске Ексим банке, уз учешће буџета Србије. Деоницу од Београд центра до Старе Пазове, у дужини од 34,5 km, градио је конзорцијум кинеских компанија „China Railway International Company“ и „China Communications Construction Company“. Вредност уговора је 350,1 милион долара.

Деоница Стара Пазова – Нови Сад, коју су градили Руси, дуга је укупно 40,4 km, од чега је отворена пруга 36,2 km, а тунел и вијадукт „Чортановци“ 4,2 km. Пројекат је финансиран из руског кредита за модернизацију српских железница. На трећој деоници, од Новог Сада до Келебије, радови су почели 22. новембра 2021. и она ће бити дуга 108,1 km. Радове изводе исте кинеске компаније које су радиле на деоници Београд – Стара Пазова. Вредност уговора је 1,16 милијарди долара. Уговорени рок за завршетак радова на деоници Нови Сад – Келебија је 33 месеца, односно до краја 2024. године. Очекује се да ће Мађари своју деоницу брзе пруге од границе до Будимпеште завршити половином 2025. године. У оквиру изградње пруге за велике брзине између Новог Сада и Суботице биће изграђено укупно 56 објеката.

  

 

Пројектом је предвиђена реконструкција девет железничких станица (Нови Сад, Сајлово, Кисач, Степановићево, Змајево, Бачка Топола, Жедник, Наумовићево и Суботица), као и три нове станице са станичним капацитетима (Руменка, Врбас и Ловћенац). Дуж пруге од Београда до Суботице биће изграђено укупно више од 120 нових објеката (мостови, галерије, подвожњаци, надвожњаци, потходници и пропусти) и биће реконструисане постојеће и изграђене нове железничке станице. Изградња пруге за велике брзине Београд – Будимпешта први је прекогранични пројекат у оквиру сарадње Кине и земаља централне и источне Европе, који заједнички реализују Србија, Мађарска и Кина. Између Београда и Суботице, пре почетка радова, време путовања међународних путничких возова износило је чак четири сата и 37 минута, тако да је њихова просечна брзина била око 40 км на сат.

Пругу су тестирала најсавременија мерна кола немачких железница и 21. јануара ове године достигнута је брзина од 201,5 километара на сат.

 

  

 

Тридесет два поласка дневно између Београда и Новог Сада

Редован путнички железнички саобраћај на брзој прузи Београд – Нови Сад успостављен је 20. марта 2022. године. Овом пругом свакодневно ће саобраћати нови воз за брзу пругу „СОКО“. Из Београда за Нови Сад брзи воз ће полазити 16 пута, и исто толико у повратку, што је 32 поласка дневно.

Од тога, „Соко“ ће по седам пута свакога дана из Београда и из Новог Сад саобраћати директно, без заустављања у успутним станицама и стизати између ова два града по реду вожње за 36 минута.

Реч је о Inter City возовима, који ће из железничке станице Београд Центар за Нови Сад полазити у 5.55, 7.34, 10.05, 14.05, 16.30, 18.03 и 20.05 сати, док ће из Новог Сада за Београд центар полазити у  7.04, 8.30, 12.01, 16.04, 17.45, 20.01 и 22.02  часова.

Поред ових седам пари директних возова, између Београда и Новог Сада саобраћаће свакодневно и девет пари возова (по девет полазака из Београда и из Новог Сад)  који ће стајати у успутним станицама дуж брзе пруге.

Реч је о Regio возовима, који ће свакодневно из Београд центра за Нови Сад полазити у  6.00, 7.00, 9.03, 11.00, 13.00, 15.15, 17.03, 19.10 и 22.20 сати, док ће из Новог Сада за Београд центар полазити у 5.28, 7.46, 9.02, 11.01, 13.00, 15.17, 17.03, 19.16 и 21.01 сати. Regio возови ће између Београда и Новог Сада стајати у Тошином бунару, Земуну, Земунском пољу, Батајници, Новој Пазови, Старој Пазови, Инђији, Бешкој, Сремским Карловцима и Петроварадину. „Соко“ ће ову деоницу, уз десет заустављања у успутним станицама, прелазити за  55 – 57 минута.

Путници ће редовне возне карте, за све унутрашње релације, моћи да купе путем веб- апликације „Србија Воза“ и путем мобилних телефона, бесплатним преузимањем апликације путем Google Play и App Store. Електронском куповином возних карата путници остварују попуст од 5% на укупну цену карте.

 

Информативни лист „Пруга“