Железнице Србије ад

“Носталгијом” из Мокре Горе до Вишеграда:Потписан уговор о успостављању саобраћаја

 

Музејско-туристички воз “Носталгија” 1. јула кренуо је из Мокре Горе и стигао у Вишеград, најављујући скоро успостављање саобраћаја пругом уског колосека између ова два туристичка центра.

У присуству руководства све четири железничке компаније из Србије, представника Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструцтуре, Жељезница Републике Српске и општине Вишеград, Југослав Јовић, директор “Србија Воза” и извршни директор послова инфраструцтуре Жељезница Републике Српске Бошко Прелић потписали су уговор о коришћењу пруге уског колосека Вардиште – Вишеград, којим се омогућава успостављање железничког саобраћаја на овој релацији. Потписивању уговора присуствовали су и представници Владе Републике Србије и министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструцтуре.

 

 

 

 

 

 

Потписаним уговором регулишу се међусобни односи поводом уступања дела железничке инфраструктуре пруге Вардиште – Вишеград, чиме се стварају услови за успостављање редовне туристичке железничке линије на овој релацији.

Пруга од Мокре Горе до Добруна оспособљена је за саобраћај 2006. године, а од Мокре Горе до Вишеграда 2010. године, али су у претходном периоду популарним “Ћиром” на овој релацији путовале само организоване групе туриста.

Сада су створени услови и за успостављање редовног железничког саобраћаја.

 

 

 

 

 

Пруга Мокра Гора – Вишеград дуга је око 25 километара, а неколико стотина хиљада туриста који годишње посете ове туристичке центре имаће и јединствену прилику да се музејским возом превезу на овој релацији и уживају у путовању пругом уског колосека и крајолицима дуж пруге.
Током вожње, туристи ће моћи да обиђу и манастир у Добруну.

Захваљујући изграђеном Андрићграду у Вишеграду, сада ово место посећује значајно већи број туриста, па ће пуштање у редован саобраћај пруге између Мокре Горе и Вишеграда допринети и побољшању свеукупне туристичке понуде.

Потписивање уговора између железница Србије и Републике Српске о успостављању редовног саобраћаја на прузи Мокра Гора – Вишеград уприличено је поводом 32. Завичајних дана Мокрогораца и пријатеља Мокре Горе.

Видео снимак са Мокре Горе можете погледати овде.

Информативни лист „Пруга“