Железнице Србије ад

Нема више монопола на српским пругама: „Комбиновани превоз“ први закупио железничку трасу и обавио превоз од Крагујевца до Лапова

У Србији више не постоји монопол на организовање железничког саобраћаја на нашим пругама, а законска могућност да и други железнички оператери могу да покрећу своје возове потврђена је и у пракси.

Наиме, до сада су организацију железничког саобраћаја у Србији обаљале државне компаније „Железнице Србије“, односно након реформе новоформиране железничке компаније за путнички и теретни саобраћај „Србија Воз“ и „Србија Карго“.

„Комбиновани превоз“ из Београда прва је фирма у Србији која је искористила законске могућности и од „Инфраструктуре железница Србије“ закупила трасу и платила надокнаду за приступ инфраструктури, како би воз састављен од њихових возних средстава саобраћао нашим пругама.

Железничка композиција „Комбинованог превоза“ састављена од две дизел локомотиве серије 647, у недељу 12. јуна саобраћала је тридесетак километара дугом железничком трасом од Крагујевца до Лапова.

На овај начин успешно је настављена реформа железничког сектора у Србији, што је био и један од захтева Међународног монетарног фонда, али и претпоставка отварања нових поглавља у преговорима за приступање Европској Унији.

-На закуп железничке трасе одлучили смо се како би у пракси проверили да ли у административном смислу све функционише како треба и да ли су све процедуре дефинисане. Уверили смо се да је све у реду, а наша прва вожња протекла је без икаквих проблема. То је за нас изузетно значајно, јер у наредном периоду планирамо да у саобраћај уводимо теретне возове на комерцијалној основи и наше транспортне услуге понудимо на домаћем тржишту. Активности смо већ започели, а након организоване прве железничке вожње интензивније ћемо кренути у разговоре са привредним системима, пре свега у Војводини, – изјавио је Медија центру „Железница Србије“ ад Бранко Петковић, генерални директор фирме „Комбиновани превоз“.

Иначе, „Комбиновани превоз“ има у свом власништву тринаест дизел и електричних локомотива, а још 2007. године постало је прво предузеће у Србији које је добило Лиценцу за превоз робе у железничком саобраћају и Сертификат о безбедности у железничком саобраћају.

Информативни лист „Пруга“